Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kaçakçıların hedefi Arakanlı Müslümanlar

/ Kaynak: AA
Kaçakçıların hedefi Arakanlı Müslümanlar

DÜNYA Haberleri  / AA

Bangladeş genelindeki kaçakçılık ağının hedefi Myanmar'daki zulümden kaçan Arakanlı Müslümanlar.

Bangladeş'teki insan tacirleri, öncelikle Myanmar'daki zulümden kaçan ve bu ülkedeki mülteci kamplarında yaşayan Arakanlı Müslümanları (Rohingyalar) hedef alıyor. Bangladeşli yetkililer ve yöre halkı, AA muhabirine, aracıların ikna ettiği ya da zorla kaçırdığı kişilerin ülkenin kuzeybatı sahilindeki Myanmar sınırına yakın Chittagong ve Teknaf liman kentleri arasındaki bir noktada toplandığını anlattı. Bangladeş'e çocukken gelen ve kamplarda Arakanlı Müslüman çocuklara öğretmenlik yapan 28 yaşındaki Zahid Hüseyin, aracıların Tayland'dan gelen gemilere bindirme vaadiyle Arakanlı Müslümanları kandırdıklarını kaydetti. Hüseyin, insan tacirlerinin Chittagong, St. Martin adası ve Cheradip gibi yerlerde Rohingyaları ve Bangladeşlileri küçük balıkçı teknelerinde topladıklarını ifade etti.
Teknaf sahil koruma komutanı Şahid Hüseyin Chowhdury da göçmenlerin gecenin karanlığında, denizin açıklarına demirlemiş daha büyük balıkçı teknelerine aktarıldığını söyledi. "İnsanları küçük balıkçı teknelerinde topluyorlar. Bu teknelerin hareket kabiliyeti yüksek ve gece farkedilmesi zor" diyen Chowhdury, gemilerdeki mürettebatın ağır silahlı olduğunu kaydetti.
Bir kaçakçı teknesinden atladıktan sonra denizden kurtarılan 19 yaşındaki Bangladeşli Mahmun Mullah, gemilerde silahlı 8 ila 10 kişi bulunduğunu ve bu kişilerin iş birliği yapmazlarsa kendilerini öldürmekle tehdit ettiklerini dile getirdi.
Bengal körfezinden, Tayland'ın güneyindeki Malezya sınırında bulunan ormanlık alanlara yönelen insan kaçakçıları, göçmenleri buradaki derme çatma kamplarda tutuyor ve ailelerinden fidye istiyor. Ailelerin bu fidyeyi ödememesi halinde göçmenler ya öldürülüyor ya da Tayland ve Malezya'da köle olarak satılıyor.
Bengal Körfezi ve Andaman Denizi civarında terk edilen göçmenlerin çoğunluğunu Myanmar'da gördükleri zulüm ve ayrımcılıktan kaçan Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor. Ayrıca göçmenlerin arasında Bangladeş'in az gelişmiş kuzey ve güneybatı bölgelerinde yaşayan ve iş bulma umuduyla Malezya ve Tayland'a gitmek isteyen Bangladeşliler de bulunuyor.
Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde insan tacirlerine ait gizli bir kamp tespit edilmiş, polisin burada yaptığı aramada 32 Arakanlı Müslümana ait cesetler bulunmuştu. Tayland yönetiminin kamplarla ilgili sert tepki vermesi üzerine, Arakanlı ve Bangladeşli binlerce göçmeni taşıyan tekneler açık denizde terk edilmeye başlamıştı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Güneydoğu Asya'da açık denizde terk edilmiş teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu bildirirken, bölge ülkelerinin yaklaşık 4 bin göçmeni kurtardığı belirtiliyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...