Kuzey Kore'nin nükleer programı: 'Yaptırımlar arttırılmalı'

/ Kaynak: AA
Kuzey Kore'nin nükleer programı: 'Yaptırımlar arttırılmalı'

DÜNYA Haberleri  / AA

Üç ülkenin yetkilileri arasında dört ay sonra yapılan ilk görüşmede, temsilciler, Kuzey Kore'ye baskının artırılması konusunda mutabık kaldı.

Kuzey Kore'nin son dönemde yaptığı balistik füze denemelerinin yol açtığı gerilim üzerine Güney Kore'nin başkenti Seul'da Güney Kore, Japonya ve ABD'nin temsilcileri bir araya geldi. Japon temsilci Juniçi İhara, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore konusunda "aciliyet algısını" paylaştıklarını belirtirken, Amerikalı temsilci Sung Kim, "Baskının ve yaptırımların artırılmasının önemi konusunda hemfikiriz" diye konuştu. ABD'nin eski Seul Büyükelçisi olan Kim, Güney Kore, Japonya ve ABD'nin, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması çabaları çerçevesinde, Pyongyang yönetiminin müttefikleri olarak görülen Çin ve Rusya ile birlik içinde hareket etmeyi sürdürmesi gerektiğini de vurguladı. Güney Koreli temsilci Hwang Joon-kook da kendisinin ve mevkidaşlarının Kuzey Kore'nin nükleer ilerlemesinin "ciddiyetinin" farkında olduklarını dile getirdi. Güney Kore dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Kuzey Kore'nin denizaltından fırlatılan balistik füze denemeleri yaptığı iddiasının araştırılmasını talep etmişti. Kuzey Kore, bu ay denizaltından balistik füze fırlatma denemesi yaptığını ve uzun süredir füzeye yerleştirilebilecek kadar küçük nükleer başlıklara sahip olduğunu iddia etmişti. Amerikalı uzmanlar, Kuzey Kore'nin iddialarını şüpheyle karşılarken, Güney Kore, iddianın doğru olduğunu ve denemenin başarıyla sonuçlandığını düşünüyor. Güvenlik uzmanları, Kuzey Kore'nin denizaltılardan füze fırlatma kabiliyetine sahip olmasının, bu araçlardan atılan füzelerin karadan atılanlara göre fırlatmadan önce tespit edilmesinin çok daha zor olması nedeniyle endişe verici bir gelişme olduğunu belirtiyor. Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde balistik füze teknolojisi geliştirmesi yasak.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...