Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Bir daha olursa devlet çöker'

/ Kaynak: AA
'Bir daha olursa devlet çöker'

DÜNYA Haberleri  / AA

Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, Susa kentinde geçen hafta düzenlenen terör saldırısının tekrarlanması halinde devletin çökeceğini belirtti.

Sibsi, devlet televizyonunda yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, ülkede 30 günlük olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı. Söz konusu kararı, Meclis Başkanı Muhammed en-Nasır ve Başbakan Habib es-Sayd ile yaptıkları istişarenin ardından aldığını ifade eden Sibsi, "Eğer geçen hafta Susa'da meydana gelen olaylar tekrarlanırsa devlet çöker" diye konuştu.
"Terör, devlet sistemini ve kurumlarını zayıflatmayı, özgürlüklere el koymayı ve toplumun değerlerine saldırmayı amaçlıyor" diyen Sibsi, ülkede yaşanan istisnai durumun ve tehditlerin devam etmesinin özel önlemler almayı gerektirdiğine dikkati çekti.
Sibsi, terörle mücadele için uluslararası iş birliği yapılmasının gerekliliğine işaret ederek, Libya'da yaşanan şiddet olaylarının Tunus'u da olumsuz etkilediğini vurguladı.
Ayrıntı vermeksizin Libya'ya bazı ülkelerin müdahalesi olduğunu ifade eden Sibsi, şunları kaydetti: "Libya'nın Çad'dan, Nijerya, Mali, Cezayir, Sudan, Mısır ve Tunus'a uzanan uzun sınırları var. Biz, Libya ile ortak bir diyaloğa sahibiz. Bu da sınırımızın bazen yarı kapalı bazen de yarı açık olmasını sağlıyor. Buradan da ülkemize silah ve terör giriyor."
Tunus'un Susa kentindeki bir otele 26 Haziran'da düzenlenen saldırıda 38 kişi ölmüş, 39 kişi yaralanmıştı. Uluslararası kamuoyunda büyük infiale neden olan saldırının sorumluluğunu terör örgütü DAEŞ üstlenmişti.
Tunus Anayasası'nın 80'inci maddesi Cumhurbaşkanına ülke güvenliğini ve bağımsızlığını tehdit eden durumların oluşması halinde, Başbakan ve Meclis Başkan ile istişare ederek istisnai kararlar ve önlemler alma yetkisi tanıyor.
Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Munsıf el-Marzuki, 6 Mart 2014'te devrik Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali tarafından 2011'deki halk ayaklanması sırasında uygulanan olağanüstü hali kaldırmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...