ABD'den İsrail için 'kaya gibi sağlam' yorumu

/ Kaynak: AA
ABD'den İsrail için 'kaya gibi sağlam' yorumu

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Savunma Bakanı Carter, 'İsrail'i savunma yönündeki taahhüdümüz kaya gibi sağlamdır ve aramızdaki ittifak her zamankinden daha güçlüdür' dedi.

Ortadoğu turunun ilk ayağında, İran ile varılan nükleer anlaşmaya ilişkin endişeleri bulunan İsrail'i ziyaret eden Carter, İsrail Savunma Bakanı Moshe Ya'alon ile biraraya geldi. Tel Aviv'deki savunma bakanlığında gerçekleşen görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen ikili, İran ile sağlanan nükleer anlaşmayı ve iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi.
"İsrail'i savunma yönündeki taahhüdümüz kaya gibi sağlamdır ve aramızdaki ittifak her zamankinden daha güçlüdür" diyen ABD Savunma Bakanı Carter, İran ile nükleer müzakereler sonucunda varılan anlaşmanın savunma bakanlığı için "hiçbir şeyi değiştirmediğini" vurguladı.
Carter: "İsrail'in güvenliği birinci önceliktir"
Carter, "ABD, ordumuz ve benim için İsrail'in güvenliği birinci önceliktir. İsrail'in ABD'den daha iyi bir dostu da yoktur" ifadelerini kullandı.
İsrail Savunma Bakanı Ya'alon da İran ile varılan anlaşmaya karşı olduklarını belirterek, anlaşmanın imzalanmasının doğuracağı kötü sonuçlardan endişeli olduklarını söyledi.
İran ile nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasını ve diğer önemli konuları birlikte açık bir şekilde tartıştıklarını belirten Ya'alon, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz yıllarda siz (Carter) İsrail'in gerçek bir dostu olduğunuzu ispatladınız ve İsrail'in güvenliğini birinci önceliğiniz kıldınız. İsrail'in güvenliğine katkılarınızın ne kadar büyük olduğunu bilen birkaç kişi var. İsrail'in ABD'den büyük dostu yok. Biz burada bu açıklamayı yaparken İsrail ve Amerika yüksek teknoloji ortaklığı, ortak askeri tatbikat ve diğer işbirliği alanlarında birlikte çalışıyor."
Ya'alon, bölgedeki mevcut kargaşanın İsrail ve ABD'nin diğer milletlerle birlikte çalışması ihtiyacını doğurduğunu savunarak, "Şer güçlerin yanmakta olan Ortadoğuyu daha fazla ateşe vermesini önlemeliyiz. Bu şer güçler İran, Esad rejimi, Hizbullah, Hamas ve küresel İslami cihadı içermektedir" dedi.
ABD Savunma Bakanı Carter, yarın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile biraraya geldikten sonra Suudi Arabistan ve Ürdün'ü ziyaret edecek.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...