İtalya Başbakanı Renzi, İsrail meclisi Knesset'te

/ Kaynak: AA
İtalya Başbakanı Renzi, İsrail meclisi Knesset'te

DÜNYA Haberleri  / AA

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İsrail'i boykot etmenin "yararsız ve aptalca" olduğunu savundu.

İki günlük resmi ziyaret kapsamında İsrail'de bulunan Renzi, Kenesset'te milletvekillerine hitap etti. "İsrail'i kim boykot etmek istiyorsa kendisine zarar verdiğini ve geleceğine ihanet ettiğini anlamıyor demektir" ifadesini kullanan Renzi, "İtalya her zaman (İsrail'le) işbirliği yapacak, asla aptalca ve yararsız olan boykottan yana olmayacak. Kudüs için barış, dünya için barış demektir. Birlikte daha adil bir dünya inşa edeceğiz" diye konuştu.
İsrail-Filistin meselesi için "iki devletli çözüm" çağrısında bulunan Renzi, şunları kaydetti:
"Filistinliler, Yahudilerin kendi vatanlarında devlet olma haklarını tanımak zorunda. Bu hak Holokost'tan (Yahudi Soykırımı) sonra dünyanın cömertliğinden dolayı ortaya çıkmadı. İsrail yüzlerce yıl önce de vardı. Holokost'a rağmen yine var ve Avrupa ile dünyadaki dostları sayesinde var olmaya devam edecek."
İran ile varılan nükleer anlaşmaya da değinen Renzi, bunun dünyadaki istikrarsızlığı azaltmaya yönelik bir taviz olduğunu düşündüklerini söyledi.
"İran meselesine verilen taviz hakkında tartışabilir ve bu konuda anlaşamayabiliriz ancak İsrail'in geleceği söz konusu olduğunda asla taviz vermeyeceğiz. Sizin güvenliğiniz bizim güvenliğimizdir" diyen Renzi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"(Teröre karşı yürütülen küresel savaşta) İsrail'in hangi tarafta olduğundan şüphemiz yok. İsrail, ABD, BM ve Rusya ile birlikte teröre karı savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Ve tabi mükemmel devlet adamları tarafından yönetilen ve barışla istikrar getirmek isteyen Mısır ve Ürdün gibi Arap ülkeleri de bu savaşta bizimle."
- Netanyahu: "İran ile anlaşma uluslararası toplumu tehdit ediyor"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, konuk başbakan Renzi'ye, "antisemitizm'e ve İsrail'in boykot edilmesine karşı mücadelesinden dolayı" teşekkür etti.
İran ile varılan nükleer anlaşmaya yönelik olarak daha önceki eleştirilerini sürdüren Netanyahu, "İsrail'de ve Ortadoğu'daki birçok ülkede bu anlaşmanın kötü olduğu ve buna karşı çıkılması gerektiği yönünde geniş bir mutabakat bulunduğunu" belirterek, şunları kaydetti:
"Humeynici devrimi tüm dünyaya yaymaya çalışan İran, İsrail'in yıkılması yönündeki çağrısına her gün devam ediyor. Kanlı terörizmi yayıyor ve Ortadoğu'da istikrarın altını oymaya devam ediyor. Geçen hafta İran ile imzalanan anlaşma sadece bizi değil, Avrupa ve ABD de dahil tüm uluslararası toplumu tehdit ediyor. Bu anlaşma İran'a en fazla on beş yıl içerisinde nükleer bomba cephanesi elde etme imkanı sunuyor."
Netanyahu, anlaşma ile İran'ın yüzlerce milyar dolar elde edeceğini ve bu parayı "bölgedeki saldırganlığını artırmak bir çok ülkeye terörizmi yaymak için kullanacağını" iddia etti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...