AB Konseyi Başkanı Tusk, Azerbaycan'da

/ Kaynak: AA
AB Konseyi Başkanı Tusk, Azerbaycan'da

DÜNYA Haberleri  / AA

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Azerbaycan'ı "güvenilir ortak" gördüklerini ve bu ülkeyle iş birliği ve ortaklığı sürdürmek istediklerini söyledi.

Tusk, Ermenistan ve Gürcistan ziyaretlerinin ardından Güney Kafkasya turunun son durağı Bakü'ye geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Tusk'u konutunda resmi törenle karşıladı. Aliyev ve Tusk, ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını desteklediklerini ifade eden Donald Tusk, Ermenistan-Azerbaycan çatışması ve Yukarı Karabağ sorununun barış yoluyla çözümü dışında bir alternatifi olmadığını vurguladı.
Sorunun çözümü için tarafların sert ve saldırgan demeçlerden kaçınması ve yapıcı dil kullanılması gerektiğini belirten Tusk, "Bu tarz retorikten uzak durmalıyız. AB olarak AGİT Minsk Grubu'nun faaliyetlerini destekliyoruz. Minsk Grubu'nun çabalarının olumlu sonuçlanmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.
Azerbaycan'ı önemli ortak gördüklerini dile getiren Tusk, "Güvenilir ortağımız Azerbaycan'la iş birliği ve ortaklığımız sürdürmek istiyoruz" dedi.
Aliyev'le Azerbaycan-AB arasındaki vize rejimini de konuştuklarını bildiren Tusk, vize rejiminin sadeleştirilmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını belirtti.
- "İki kıta arasında ticaret hacmi artacak"
Cumhurbaşkanı Aliyev de dış ticaretlerinin yarısı AB ülkeleri ile gerçekleştirdiklerini söyleyerek, ülkedeki yatırımların yüzde 50'den fazlasının da AB ülkelerinden yapıldığını bildirdi.
Ulaştırma alanındaki iş birliklerinin de önemli potansiyeli olduğunu vurgulayan Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın bitmek üzere olduğunu hatırlatarak, "Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan birleşerek tarihi İpek Yolu'nu yeniden kuracak. İki kıta arasında ticaret hacmi artacak. Azerbaycan transit ülke olarak burada önemli rol alacak" ifadelerini kullandı.
Aliyev, Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru'ndan bahsederek, bu projenin ayaklarından biri olan TANAP'ın inşaatının bu yılın mart ayında başladığını kaydetti. Azerbaycan'ın 2,6 trilyon metreküp doğalgaz rezervi olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı, hem kendilerini hem de Avrupa'yı on yıllar boyunca doğalgazla temin edeceklerini kaydetti.
Ermensitan'ın Yukarı Karabağı ve etraf illeri 20 yıldan fazladır işgal altında tuttuğunu hatırlatan Aliyev, "Ermenistan BM Güvenlik Konseyi kararlarını hiçe sayıyor. Biz sorunun uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesinden yanayız. Azerbaycan topraklarını terk etmesi için işgalciye daha fazla baskı yapılmasını ümit ediyoruz. İşgal sonlandığı zaman Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini konuşabiliriz" diye konuştu.
Toplantının ardından Aliyev, Tusk ve beraberindeki heyetin onuruna yemek verdi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...