İnsan Hakları İzleme Örgütü: Güney Sudan'da insanlık suçu işleniyor

/ Kaynak: AA
İnsan Hakları İzleme Örgütü: Güney Sudan'da insanlık suçu işleniyor

DÜNYA Haberleri  / AA

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Güney Sudan Hükümeti'ne bağlı silahlı unsurların insanlığa karşı suç işlediğini bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Güney Sudan Hükümeti'ne bağlı asker ve milislerin kasıtlı olarak sivilleri hedef aldıklarını belirterek, insanlığa karşı suç niteliğindeki söz konusu saldırıların engellenmesi ve sorumluların cezalandırılması çağrısında bulundu.
Örgütün yayımladığı raporda, Güney Sudan Hükümeti'ne bağlı askerlerin ve hükümetle ittifak halindeki milislerin kasıtlı olarak sivilleri öldürdükleri, mallarını yağmalayarak onlara tecavüz ettiklerine yer verildi.
Olay mağdurlarının yanı sıra görgü şahitleriyle yapılan mülakatlar sonunda hazırlanan 42 sayfalık raporda, karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sırasında nisandan hazirana kadar geçen sürede işlenilen bu suçların insanlığa karşı işlendiği kaydedilerek sorumluların cezalandırılması istendi.
Raporda, pek çok yerleşim yerinde aralarında kadın ve çocukların da olduğu 60 kişinin kanunsuz bir şekilde asılarak, vurularak ya da diri diri gömülerek öldürüldüğü kaydedilirken, bunun sivillere karşı işlenen suçların sadece küçük bir parçası olduğu kaydedildi.
Hükümete bağlı silahlı unsurların Taiyer limanı civarında yaşanan çatışmalar sırasında bölgedeki yerleşim yerlerinde bulunan sivilleri öldürdükleri ve kaçırdıkları belirtilirken, bölgeden kaçmaya çalıştıkları sırada yaralanan bazı sivillerin de tanklar tarafından ezildiği aktarıldı.
Raporda, hükümete bağlı güçlerin kasıtlı olarak yiyecek depolarını yok ettiği ve hayvanları öldürdüğüne yer verilirken, pek çok kadın ve çocuğun da silah zoruyla bu kişilerin yağmaladığı malları taşımak zorunda bırakıldığı ifade edildi.
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te, eski yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsüyle suçlamasının ardından şiddet olaylarının yaşandığı ülkede, o tarihten bu yana hükümete bağlı birlikler ile Machar yanlısı gruplar arasında çatışmalar aralıklarla devam ediyor.
Çatışmalarda on binlerce insan hayatını kaybetti, 2 milyon kişi ya ülke içinde yerinden edildi ya da komşu ülkelere kaçtı. BM, ülkede yaklaşık 2,5 milyon kişinin açlık tehlikesi altında olduğunu tahmin ediyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...