Burundi'de seçime katılım yüzde 72-80 düzeyinde

/ Kaynak: AA
Burundi'de seçime katılım yüzde 72-80 düzeyinde

DÜNYA Haberleri  / AA

Burundi'de önceki gün yapılan devlet başkanı seçiminin ilk sonuçlarının yarın açıklanacağı bildirildi.

Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu'nun Başkanı Pierre Claver Ndayicariye gazetecilere, ilk sonuçların yarın duyurulacağını, nihai sonuçların ise daha sonra anayasa mahkemesi tarafından açıklanacağını belirtti.
Ndayicariye, seçime katılım oranının yüzde 72 -80 düzeyinde olduğunu söyledi.
Öte yandan muhalefet liderlerinden Charles Nditije, "Katılım oranı yüzde 100 bile olsa bu bizi ilgilendirmiyor. Biz bu seçime katılmadık. Katılsaydık yolsuzlukları önlemek için gözlemcilerimizi sandık başına gönderirdik" ifadesini kullandı.
Muhalefetin seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini ancak diyaloğa katılmaya hazır olduğunu kaydeden Nditije, seçimin iptal edilmesi için başvuruda bulunacaklarını dile getirdi.
Burundi'de dün sivil toplum kuruluşları, seçimin anayasaya ve Aruşa Anlaşması'na aykırı olduğunu belirterek 3. kez seçilmesi halinde Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'yı tanımayacaklarını ifade etmişti.
Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen, 3. kez adaylığını açıklamış, anayasa mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde karar bildirmişti.
Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 26 Nisan'dan bir gün sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülmüştü.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...