İran'ın Suriye'deki kanlı oyunu

İran'ın Suriye'deki kanlı oyunu

DÜNYA Haberleri

Esed rejiminin sürmesi için tam destek veren İran, başta ülkesinden olmak üzere dünyanın her yerinde Şiileri savaş için Suriye'ye taşıyor.

Suriye'de 4 yıldır süren ve 300 bin kişinin öldüğü savaşta dengeyi yurt dışında gelen Şii milisler belirliyor. İç savaşın sürmesinde ise İran aktif rol oynuyor. Suriye lideri Beşar Esad'a bağlı ordunun giderek zayıflaması üzerine devreye giren Tahran yönetimi, Şii nüfusunun yaşadığı ülkelerden milisleri örgütleyip Suriye'ye taşıyor. Bu çerçevede başta İran, Irak ve Lübnan olmak üzere değişik ülkelerden Şii savaşçılar Suriye'ye getiriliyor. Rejimin ayakta kalmasında en önemli faktörün, Hizbullah'ın 2013 yılında iç savaşa katılımın olduğu konusunda neredeyse görüş birliği var. Aynı şekilde, Iraklı Şii milis güçler kritik bölgelerdeki savunma savaşlarında önemli rol oynuyor.
IŞİD'İ ÖRNEK ALIYOR
Ancak sahada sadece İran, Irak ve Lübnan'dan getirilen Şii gruplar yok. Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi ORSAM 'a göre, terör örgütü IŞİD örneğinde olduğu gibi, dünyanın birçok bölge ve ülkesinde Suriye'de rejim safhalarında savaşmak üzere giden gönüllü Şiiler de mevcut. Arap olmayanlar arasında en büyük katılımı, Şii Afganlar oluşturuyor. Bunun dışında, Suudi Arabistan Şiileri ' nin kurduğu Hicaz Hizbullahı 'na bağlı savaşçılar, Yemen'den Şii Husilerle bağlantılı Zeydiler, Pakistan, Hindistan, Somali ve Fildişi Sahili gibi Afrika ülkelerinde yaşayan Şii nüfus içinden gönüllüler de Esad için savaşıyor. Suriye'deki Şii milisler arasında ABD ve Kanada vatandaşı olan Arap kökenli Şiiler de yer alıyor.
TAHRAN AĞIRLIĞINI KOYUYOR
Milis güçlerin neredeyse tamamının İran tarafından destekleniyor ve yönlendiriliyor olması, Suriye'de Tahran'ın etkisini iyice arttırdığını ortaya koyuyor. Iraklı Şii milis liderleri verdikleri röportajlarda, "Suriye hükümeti ve İran 'nın Suriye'de savaşa Şii milis güçlere silah desteği verdiğini, İran 'ın, Irak ' ta Şii savaşçı gidişini örgütlediğini " açıkça ifade etmişti. nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...