'KKTC'de siyasi irade çözümden yana'

/ Kaynak: AA
'KKTC'de siyasi irade çözümden yana'

DÜNYA Haberleri  / AA

KKTC Dışişleri Bakanı Çolak, Kıbrıs'ta siyasi iradenin çözümden yana güçlü bir tavır içerisinde olduğunu söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Emine Çolak, AA muhabirine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. nbsp;
KKTC siyasi tarihinde ilk defa Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler'in (CTP-BG) koalisyonunun söz konusu olduğunu belirten Çolak, gerekli reformları yapabilmek için bir parlamenter çoğunlukla bu kararın alındığını söyledi.
"Elbette içinde bir miktar acı reçete diyebileceğimiz zorluklar olacaktır" diyen Çolak, görüşmeleri herkesin menfaatine olan bir noktaya getirmeyi ve yapılması gereken büyük işi tamamlayıp bu aşamaları geçmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
- "Rum tarafında da siyasi irade çok farklı"
Müzakere süresinde Rum tarafında siyasi iradenin de çok farklı olduğunu söyleyen Çolak, Rum lider Nikos Anastasiadis'in yerine göre katı çıkışları olduğunu, onun da kimi zaman kendi toplumuna göre hareket etme durumunda kaldığını kaydetti.
Emine Çolak, Adada siyasi iradenin çözümden yana güçlü bir tavır içerisinde olduğunu belirterek, "Ümitliyiz, bir netice alınabilecek. 2015 yılı içerisinde değilse bile 2016'ya taşabilecek şekilde Kıbrıs'ta bir çözümü görüyorum" dedi.
Adada çözüm olması halinde adanın adının "Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti" olmasından önce çok daha derin konular olduğuna değinen Çolak, "İsim öyle de olabilir böyle de olabilir, bayrağı çeşitli olabilir. İsim ne olursa olsun iki toplumun eşit siyasi eşitliği üzerine kurulu iki bölgeli federal yapıdır" diye konuştu.
- Garantör ülkelerle New York'ta görüşecek
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın garantör ülkelerin eylülde New York'ta bir araya geleceğine ilişkin açıklamalarını da değerlendiren Çolak, "İngiltere, Türkiye ve Yunanistan olmak üzere Kıbrıs'ta 3 garantör ülke var. Elbette ki o ülkelerin taraf olduğu anlaşmalar söz konusu olduğunda o 3 ülkeyi de ilgilendiren seviyede tartışılması lazım. İki toplum lideri müzakereci olarak masaya oturup da garantörlükle ilgili onlar da bir şey üretebilir ama 3 garantörün de katkısı ile varılacak bir mutabakat söz konusudur. Bunun da başka bir ülkede olması gayet mantıklıdır" ifadelerini kullandı. nbsp;
- "Akdeniz'deki doğalgaz, bütün adanın yararına olacak"
Kıbrıs açıklarında çıkması beklenen hidrokarbon kaynaklarının ada için bir şans olduğunu söyleyen Çolak, Akdeniz'deki doğalgazın bütün adanın yararına olacağını belirtti.
- Türkiye'den KKTC'ye su temini projesi nbsp;
Çolak, Türkiye'den KKTC'ye su temini projesinin de adaya çözümden önce gelecek gibi göründüğünü kaydetti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...