Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Peru'da yasa dışı örgütün elindeki 39 kişi kurtarıldı

/ Kaynak: AA
Peru'da yasa dışı örgütün elindeki 39 kişi kurtarıldı

DÜNYA Haberleri  / AA

Peru'da Aydınlık Yol Örgütü tarafından yıllardır esir tutulan ve tarım alanlarında zorla çalıştırılan 39 kişi kurtarıldı.

Örgütün elinden bir ay önce kaçan kişinin Peru ordusuyla iş birliği yapmasıyla, esirlerin tutulduğu çiftliğe operasyon düzenlendi. Peru Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, 120 askerin ve 4 askeri helikopterin katıldığı operasyonda kurtarılanların 26'sının çocuk olduğu, bazılarının da esarette doğdukları belirtildi. Örgütün elinden kurtarılan esirlerin bir kısmı 30 yıl önce kaçırıldıklarını ve tarlalarda çalışmaya zorlandıklarını anlattı. Savunma Bakanı Yardımcısı Ivan Vega Loncharich, operasyonun Aydınlık Yol Örgütü'nün esir tuttuğu insanları "üretim kampı" olarak adlandırılan yerden kurtarmayı amaçladığını açıkladı. Loncharich, bu kampların çocukların tarım alanlarında çalışmak için toplandığı ve kadınlardan yeni isyancılar doğurmaları beklenen çiftlikler olduğunu belirtti. La Republica Gazetesi, kırsal bölgelerde bazı ailelerin intikam alınacağı korkusuyla çocuklarının kaçırılmasını ihbar etmediğini yazdı. Maocu sol örgüt, ülkede kanlı bir isyan çıkarmasının ardından 90'lı yıllarda mağlup edilmiş, 10 yıldan uzun süren iç çatışmalarda yaklaşık 70 bin insan hayatını kaybetmiş ya da kaçırılmıştı. Örgütün lideri eski felsefe profesörü Abimael Guzman 1992 yılında vatana ihanet suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. İlerleyen yıllarda binlerce örgüt üyesinin de teslim olmasıyla Aydınlık Yol güç kaybetmişti. Ancak örgüt, ABD'de uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan Victor ve Jorge Quispe Palomino kardeşlerin liderliğinde ülkenin başlıca kokain üretim bölgelerinde halen faaliyet gösteriyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...