ABD'nin DAEŞ'e karşı en etkin silahı

/ Kaynak: AA
 ABD'nin DAEŞ'e karşı en etkin silahı

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'nin DAEŞ'e karşı kullandığı MQ-9 Reaper'in, mücadelenin en etkin silahlarından biri haline geldiği görülüyor.

ABD'nin Irak ve Suriye'de DAEŞ'e karşı kullandığı insansız hava araçlarından MQ-9 Reaper'in, mücadelenin en etkin silahlarından biri haline geldiği görülüyor. nbsp;


ABD ordusunun büyük yatırım yaptığı insansız hava araçları, yüksek teknolojik özellikleriyle göze çarpsa da bu araçların kullanımı için güçlü bir personel altyapısı gerekiyor.


Hava araçları her ne kadar "insansız araç" olarak nitelendirilse de ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, bu tanımlamaya karşı çıkanlar arasında yer alıyor. Dempsey, "Benden insansız hava aracı ifadesini söylediğimi asla işitmeyeceksiniz. Çünkü değiller. Onlar pilotlar tarafından uzaktan kontrol edilen uçaklar" diyerek, bu araçların sadece biri için en az 80 kişinin yerde görev yaptığını belirtiyor.


Pentagon'dan İHA'lara dev yatırım


Amerikan ordusunun sahip olduğu insansız hava araçlarının sayısı her geçen yıl artarken, Kongre Bütçe Ofisi'nin son dönemde hazırladığı rapora göre, Pentagon, 2020 yılına kadar insansız hava araçları için 36,9 milyar dolarlık harcama yapmayı planlıyor.


MQ-9 Reaper DAEŞ ile mücadelenin "gözde silahı"


ABD, çok farklı özelliklere sahip insansız hava araçlarına sahip olmasına rağmen terör hedeflerini vurmak için sıklıkla MQ-9 Reaper ve MQ-1B tipi Predatörleri kullanıyor. Hedefleri izleme ve istihbarat açısından en gözde model ise RQ-4 Global Hawk.


Yaklaşık 20 metre kanat genişliğine sahip olan 11 metre uzunluğunda ve 3,8 metre yüksekliğindeki MQ-9 Reaper'ın boş ağırlığı 2,2 ton. Yakıt almadan bin 850 kilometre uçabilen MQ-9 Reaper farklı görevler için orta yükseklikte ve silahla uçabilen uzun ömürlü bir insansız hava aracı olarak biliniyor.


Bu araç, AGM-114 Cehennem Füzesi, GBU-12 Paveway II lazer güdümlü bomba ve GBU-38 tipi mühimmat taşıyor. Bir MQ-9 Reaper'ın ABD ordusuna maliyeti yaklaşık ise 56 milyon dolar.


MQ-1B Predatör, yakıt almadan bin 240 km uçabiliyor


Yaklaşık 17 metre kanat genişliğine sahip, 8 metre uzunluğunda, 2 metre yüksekliğindeki MQ-1B ise boşken 512 kilogram ağırlığında. Saatte 135 ila 217 kilometre hızla hareket edebilen MQ-1B, yakıt almadan bin 240 kilometre uçabiliyor.


RQ-4 Global Hawk


ABD ordusundaki diğer popüler insansız hava araçlarında biri de RQ-4 Global Hawk.


RQ-4 Global Hawk, neredeyse gerçek zamanlı yüksek çözünürlüklü yayın sunabiliyor. Kanat genişliği 40 metre, uzunluğu ise 14 metre olan RQ-4 Global Hawk'ların yüksekliği ise 5 metre. Yakıt almadan 3 bin 200 kilometre uçabilen Global Hawk'ın ağırlığı ise neredeyse 7 ton. nbsp;


ABD'nin dünya genelinde insansız hava araçlarını kullandığı üslerin sayısı ise bilinmiyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...