BBC'nin PKK'yı aklamak için kullandığı haber dili

BBC'nin PKK'yı aklamak için kullandığı haber dili

DÜNYA Haberleri

İngiliz BBC, PKK'nın yaptığı terör eylemleri ile ilgili haberlerde, örgütü aklamaya yönelik bir dil kullanıyor..

PKK, 7 Haziran'ın ardından terör saldırılarını artırdı. Çözüm sürecinin de askıya alınmasına neden olan terör saldırıları devam ederken, HDP ve PKK'yı aklama konusunda birbiriyle yarış içinde olan kurumlar her gün yeni bir skandala imza atıyor.

BBC'NİN PKK'YI AKLAMA ÇABASI

PKK'nın terör eylemlerini görmezden gelerek devlet şiddetinden bahseden kurumlardan biri de İngiliz yayın kuruluşu BBC. BBC, hazırladığı yazılı ve görsel hemen her haberde PKK'nın bir terör örgütü olmadığını, özgürlük savaşçıları olduklarını vurgularken, haber dilinde kullandığı kelimeler de PKK'yı aklar nitelikte.

BBC'nin PKK'yı aklamak için kullandığı haber dili

BBC'NİN HABER DİLİNİ DEŞİFRE ETTİ

Akademisyen Halil Berktay, BBC'nin Türkiye karşıtı bu üslubunu deşifre etti. Geçtiğimiz günlerde bir yazı kaleme alan Berktay, Suriye sınırındaki saldırı için BBC'nin "IŞİD 1 Türk askerini öldürdü" gibi net bir ifade kullanırken, PKK saldırıları için "PKK'nın yaptığı söyleniyor" gibi yuvarlak ifadeler kullandığını örneklerle ortaya koydu. İşte Halil Berktay'ın, BBC'nin haber dili ile ilgili o yazısı:

"IŞİD ÖLDÜRDÜ", "PKK'NIN ÖLDÜRDÜĞÜ SÖYLENİYOR"

"İlk Pazartesi (Monday) paragrafında bir kesinlik görüyorsunuz: Suruç'ta 32 kişi öldürülmüş (killed); o kadar. İkinci (Thursday) paragrafı da aynı netlikte: sınırda görevli bir Türk askeri IŞİD militanlarınca vurularak öldürülmüş (shoot dead); keza herhangi bir tereddüde yer yok. Ama üçüncü satırbaşı farklı: Meanwhile the PKK reportedly kills two Turkish police officers -- bu arada PKK'nın iki Türk polisini öldürdüğü "söyleniyor" ya da bu doğrultuda "bilgiler alınıyor"muş; diğerleri kadar kesin bir olgu olmadığı izlenimi uyanıyor. Altıncı (Saturday) paragrafı da hayli ilginç: söz konusu tarihte, ki 25 Temmuz olmalı, galiba önce Türkiye, Suriye ve Irak'taki IŞİD ve PKK hedeflerini vurmuş; ondan sonra PKK, artık ateşkesi sürdürme koşullarının kalmadığını açıklamış (Turkey strikes IS and PKK targets in Syria and Iraq; the PKK says the conditions are no longer in place to observe a ceasefire; aynen bu şekilde, cümle sıralaması)."

"ÖNCE TÜRKİYE VURDU, SONRA PKK ATEŞKESİ BİTİRDİ"

Altıncı (Saturday) paragrafı da hayli ilginç: söz konusu tarihte, ki 25 Temmuz olmalı, galiba önce Türkiye, Suriye ve Irak'taki IŞİD ve PKK hedeflerini vurmuş; ondan sonra PKK, artık ateşkesi sürdürme koşullarının kalmadığını açıklamış (Turkey strikes IS and PKK targets in Syria and Iraq; the PKK says the conditions are no longer in place to observe a ceasefire; aynen bu şekilde, cümle sıralaması).

"SÜRECİ PKK DEĞİL, DEVLET BİTİRDİ" DEMEK İSTİYORLAR

Uyurken enselerine kurşun sıkılarak öldürüldüğü söylenen iki polisin aslında ölmediği ve cenazelerinin kaldırılmadığı, isimlerinin de bilinmediğini; (2) evet, biz öldürdük diye bizzat PKK tarafından yapılan açıklamanın da pekâlâ Türkiye tarafından imal edilmiş, ya da PKK içine sızdırılan MİT ajanlarınca kaleme alınmış olabileceğini; (3) öte yandan, KCK'nın daha Temmuz'un ilk yarısında herkesin "ateşkes bitti" diye bir açıklama yapmadığını, PKK'nın üst düzey komutanlarından Bese Hozat'ın da 15 Temmuz'da Özgür Gündem'de Yeni süreç devrimci halk savaşı sürecidir diye bir yazı yazmadığını… birbirleriyle bağlantılı olarak işleyip, sonuçta (4) PKK'nın ateşkese ve Çözüm Sürecine sonuna kadar bağlı kalmışken, maalesef Türkiye'nin durup dururken başlattığı saldırı karşısında kendini savunmaya zorlandığını, su götürmez biçimde ispatlayın.

GERÇEKLERİ SAPTIRAN BBC'YE ALTERNATİF MEDYA BİZDE NEDEN YOK

Olanca tarafsızlığı ve objektifliği içinde BBC'nin, sadece iki kelime (admitted/kabul etti ve reportedly/söyleniyor) ilâvesi ve on günlük bir zaman kaydırmasıyla, üstü örtülmek istenen gerçeklere parmak basabilen maharet ve incelik düzeyine sahip muhabirler, acaba bizde neden yok? Bu problemin, AKP'nin yarattığı İslâmî gerilik ve cahillik ortamındaki tarihî kökenleri ile buna karşı alınabilecek restorasyon önlemlerini araştırın. Benzer medya kadrolarının Türkiye'de de yetişmesini sağlayacak bir Yüksek Gazetecilik Akademisi kurulmasını, büyük merkez medya gruplarına sunulacak, onlar tarafından kabul ve finanse edilebilecek bir proje biçiminde kaleme alın. Bu akademi için, mevcut Hürriyet ve Cumhuriyet yönetimleri ve yazı kadroları içinden, ömür boyu tâyinli, yedi kişilik bir Mütevelli Heyeti oluşturun.

YAZININ ORJİNAL HALİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...