Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Rabia müzesi geliyor

/ Kaynak: AA
Rabia müzesi geliyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Mısır'da Rabiatu'l Adaviyye Meydanı'nda hayatını kaybedenlerin anısına yapılacak müzenin tasarımı tamamlandı.

Mısır'da güvenlik güçlerinin, iki yıl önce Rabiatu'l Adaviyye Meydanı'nda darbe karşıtı gösterilere müdahalesi sırasında hayatını kaybedenlerin anısına başkent Kahire'de inşa edilmesi planlanan müzenin tasarımının tamamlandığı belirtildi.
Açıklamada, Rabia katliamında yaşamını yitirenlerin, hak ettikleri onurun bölgesel ve uluslararası platformlarda kabul göreceği vurgulanarak, "Rabia kurbanlarının zafer anının yakın olduğuna inanıyoruz. Bu katliama sebep olanlar da yaptıklarından sorumlu tutulacaktır" denildi.
Yetkililerin, olaya ilişkin hazırlanan raporlara göre binden fazla kişinin öldüğü Rabia katliamıyla ilgili fotoğraf, belge ve kurbanlara ait koleksiyon değerindeki materyalleri topladığı belirtilen açıklamada, "Şu ana kadar 12 bin resim, 600 video kaydı toplandı. Ayrıca kurbanlara ait belgelere ulaşabileceğimize dair sözler aldık" ifadelerine yer verildi.
- "Seyyar müze"
Müzenin 5 bin metrekare, tamamının ise 8 bin metrekare üzerine inşa edileceğine işaret edilen açıklama, şöyle devam etti:
"Başkent Kahire'de yer alması planlanan müzenin açılışının, şartlar elverirse en yakın zamanda olmasını temenni ediyoruz. Katliama ilişkin verileri toplamaya devam ediyoruz. Katliamın boyutunun tüm dünya tarafından anlaşılması için seyyar bir sergi hazırladık."
Müzenin mimarı Yusuf Fehmi ise Rabiatu'l Adaviyye Meydanı'nda darbe karşıtı gösterilere yönelik müdahaleden esinlendiklerini ifade ederek, "Gösterilerin simgesi haline gelen çadırı tasarladık. Ziyaretçiler müzeye bir kat çıkarak ulaşacak. Katliam kurbanlarına ait eserlerin yer alması müzeye azametli bir atmosfer kazandıracak" dedi.
Fehmi, müze ziyaretçisinin uzun ve alçak, duvarlarında katliama ilişkin fotoğrafların bulunduğu bir koridordan geçerek aşağıyı görebilen ana bölüme ulaşması, ayrıca kabul salonunda ise müzeye girmeden önce kayıtlar yapılması planlandığını söyledi.
Müzenin, uluslararası heyetler, Mısırlılar ve yabancı misafirler olmak üzere 3 giriş ve birkaç salondan oluştuğunu belirten Fehmi, "Rabia'nın panoramik görüntüsünün olduğu müzenin en üst katında yer alan bir salon ile bu salonun paralelinde ise 25 Ocak devrimine ait envanterin bulunduğu başka bir salon bulunuyor. 25 Ocak devrimine ait salonda 'Öfke Cuması'ndan başlayarak yaşanan saldırılara ilişkin detaylar bulunuyor" diye konuştu.
Mısırlı insan hakları aktivistleri tarafından Kanada'da kurulan RABAASTORY Vakfı, Rabia Katliamı'na ilişkin farkındalık oluşturulması, yaşananların belgelenmesinin yanı sıra katliamda hayatını kaybedenlerin anılması kapsamında olayın ikinci yılına denk başlatılan kampanyayı yürütüyor.
Mısır'daki 3 Temmuz darbesinin ardından yapılan gösterilerin merkezi başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013'te emniyet güçlerinin müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...