Savaştan kaçan göçmenlere AB zulmü

Savaştan kaçan göçmenlere AB zulmü

DÜNYA Haberleri

Savaştan kaçarak zorlu tekne yolculuğundan sonra Yunan adası Kos'a sığınan mültecilerin yaşadığı eziyet bitmiyor.

Yunanistan'ın Kos adası (İstanköy), umut yolculuğunda yaşam mücadelesi veren Suriyeli ve Afgan mülteciler ile güvenlik güçleri arasındaki krize sahne oluyor. Hızlı bir şekilde kayıt olmak ve ihtiyaçlarının karşılanması için adadaki sahil yolunu kapatan mülteciler, kendilerine yangın tüpleriyle müdahale eden polisle girdikleri çatışmalardan sonra barınmak için sığındıkları stadyuma kapatıldı. Aç ve susuz saatlerce güneş altında bekletilen göçmenler fenalık geçirdi.
BM'DEN KİMSE YOK
İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü yetkilisi Constance Theisen, her 15 dakikada bir kişinin aşırı sıcaklar nedeniyle bayıldığını, göçmenlerden birinin sara nöbeti geçirdiğini açıkladı.
MSF'nin stadyumdaki sözcüsü Julia Kourafa, "Yunanistan'da ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyoruz. İnsanlar stadyuma kapatıldı ve çevik kuvvet polisi tarafından tutuluyorlar. Çocuklu annelerle ve yaşlılarla konuşuyoruz. Güneşin altında saatlerdir kilitli durumdalar" dedi. Polisin olayları bastırmak için ses bombası kullandığını ve durumun kontrolden çıktığını aktaran MSF sözcüsü, krizin büyüdüğü bölgede Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden (UNHCR) hiçbir yetkilinin bulunmamasına da dikkat çekti. Adaya getirildikleri teknedeki yoğunluktan stadyumda da kurtulamayan 2 bin 500'e yakın göçmen arasında izdiham yaşanırken, yüzlerce mültecinin kayıt işlemlerine yalnızca 3 polis memurunun bakması tansiyonun daha da artmasına neden oldu.
POLİS TAKVİYESİ
Sayıları az olan Yunan polisinin göçmenlerle başa çıkmakta zorlanması üzerine adaya takviye 250 çevik kuvvet polisi ile göçmenleri "geçici" barınaklara taşımak üzere bir yolcu gemisi gönderildi. Vali Giorgos Kiritris'in "kriz kötüleşirse kan dökülür" uyarısı yaptığı 30 bin nüfuslu Kos adasında 7 bin göçmen bulunuyor. Yunan adalarına ocak ayından bu yana 125 bin mültecinin ayak bastığı tahmin ediliyor. Göçmenlerin, ekonomik krizle boğuşan Yunanistan üzerinden daha zengin Almanya ve Hollanda gibi ülkelere geçmeye çalıştığı belirtiliyor.
YUNAN POLİSİ BATIRDI
Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmek için açıldıkları Ege Denizi'nde, botları Yunan sahil güvenlik ekiplerince patlatıldığı öne sürülen ve boğulma tehlikesi geçiren 55 kaçak, Türk sahil güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. İstanbul'dan bölgeye getirildiği belirlenen Suriye uyruklu bir grup kaçak, yasa dışı yollardan Midilli'ye gitmek için Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi sahilinden denize açıldı. Seyir halindeyken Yunan sahil güvenlik ekiplerince botlarının patlatıldığı iddia edilen göçmenler, boğulmak üzereyken Türk sahil güvenlik ekiplerince kurtarılıp Küçükkuyu beldesinde karaya çıkarıldı. Öte yandan sahil güvenlik ekiplerinin son bir günde Ege Denizi'nde yaptıkları operasyonlarda Suriye uyruklu 250 kaçak yakalanıp jandarmaya teslim edildi.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...