Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bağdat'ta hükümet karşıtı gösteri

/ Kaynak: AA
Bağdat'ta hükümet karşıtı gösteri

DÜNYA Haberleri  / AA

Başkentteki Tahrir Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, 'parlamentonun lağvedilmesi' ve 'yargı reformu' için gösteri düzenledi

Irak'ın başkenti Bağdat'ta binlerce kişi, "parlamentonun lağvedilmesi" ve "yargı reformu yapılması" talebiyle Tahrir Meydanı'nda gösteri düzenledi. Tahrir'i dolduran binlerce Bağdatlı, Başbakan Haydar el-İbadi'nin reform kararlarını ivedilikle gerçekleştirmesi ve hizmet alanındaki aksaklıkların giderilmesi için harekete geçmesini istedi. İbadi'ye seslenen göstericiler, reformların gerçekleşmesi için Tahrir'deki "son cuma gösterisi" olduğunu, bundan sonraki gösterilerde hükümet binaları ve yetkililerinin bulunduğu "Yeşil Bölge"ye doğru yürüyeceklerini ifade etti. Başkentli göstericiler, Şii dini otorite Ayetullah Ali es-Sistani ve Haydar el-İbadi'nin posterlerini taşıdı. Yolsuzlukla mücadele kapsamında aldığı reform kararlarıyla göstericilerin sempatisini kazanan Başbakan İbadi için "Hepimiz seninleyiz", "Demir yumrukla vur", Sistani için de "Seyyid Ali es-Sistani, başımızın tacı" sloganları attı. Göstericiler, "Ey İbadi, yürü yürü ve değişimde gecikme", "Sünni, Kürt ve Şii değil, sivil ve sivil devlet var", "Şiisiyle Sünnisiyle bu vatanı böldürmeyiz", "Ey Ammar (Hekim) çek elini bu halk seni istemiyor" ve "Bu yönetim başarısız" sloganları attı.
SON CUMA GÖSTERİSİ
Irak bayraklarıyla alanları dolduran Tahrir göstericileri, İbadi'nin aldığı reform kararlarının uygulanmaması halinde gelecek cuma günü Yeşil Bölge'ye doğru gideceklerini ifade etti. AA muhabirine konuşan Bağdatlı Abbas Faris, "Talebimiz parlamentonun lağvedilmesi ve yolsuzluğa bulaşanların görevden alınması. Halk ayağa kalkınca reform kararlarını onayladılar. 2014 bütçesini göz göre göre halktan çaldılar" dedi. Eylemcilerden Ebu Mustafa ise, İbadi'ye seslenerek, "Halk ve merci (Sistani) senin arkanda duruyor sen de bizim arkamızda dur ve kendini göster. Yolsuzluk yapanlara sınır kapıları ile havalimanlarını açık bırakma. Gelecek cuma Yeşil Bölgey'e girip hepinizi dışarı atacağız" diyerek, "parlamentonun da lağvedilmesini ve halkın yolsuzluk yapan milletvekillerine dayanamayacağını" sözlerine ekledi. Halil Salah ise, Başbakan İbadi'nin halkın talepleri karşısında "aciz" kalmaması gerektiğini belirterek, "İbadi için son uyarı zilinin çaldığını" söyledi. Bağdat'taki cuma gösterilerine paralel olarak, ülkenin güneyindeki Basra, Amara, Nasıriyye, Divaniyye, Kut, Babil, Necef, Kerbela, ortasındaki Diyala ve kuzeydeki Kerkük kentinde de hizmet aksaklıkları ve yolsuzlukla mücadele için gösteriler düzenlendi. İbadi, reform kararı almanın kolay olmadığını belirterek, devletteki görev değişikliklerinin "bağımsız" ve "liyakat sahiplerinin" lehine sonuç vereceğini söylemişti. Irak'taki siyasi rejimin yapısını değiştirme gibi bir hedefi olmadığını dile getiren İbadi, "İkinci reform paketinde 33 olan bakanlık sayısının en azından üçte biri lağvedilecek" demişti. Iraklı Başbakanı İbadi'nin 9 Ağustos Pazar günü açıkladığı, 11 Ağustos Salı günü meclisten oy birliğiyle geçen reform paketine göre üç cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve üç başbakan yardımcılığı koltukları lağvedilmiş, ülkede geçmişteki yolsuzluk iddialarını araştıracak bir komite kurulması, yolsuzlukla suçlanan yetkililere yurt dışı seyahat yasağı konulması kararlaştırılmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...