Irak'ta bakanlıkları lağvedilen Türkmenler, İbadi'ye tepkili

/ Kaynak: AA
Irak'ta bakanlıkları lağvedilen Türkmenler, İbadi'ye tepkili

DÜNYA Haberleri  / AA

Irak'ta Türkmenler, Başbakan Haydar el-İbadi'nin açıkladığı ikinci reform paketi kapsamında İnsan Hakları Bakanlığı'nın lağvedilmesine tepki gösterdi.

İbadi, ülkedeki hizmet alanlarında yaşanan aksaklıklar, yargı ve hükümet kanadındaki yolsuzluklara karşı sokağa dökülen göstericilerin taleplerine karşı reform niteliğinde bazı kararlar aldı. Aldığı kararlar kapsamında Türkmenler'e ayrılan İnsan Hakları Bakanlığı'nın lağvedilmesi Türkmenlerin tepkisi çekti. İbadi hükümetinde yeterince temsil edilmediklerini düşünen Türkmenler, bu kararla birlikte siyasi süreçten uzaklaştırıldıklarını ileri sürüyor. Türkmenler lağvedilen İnsan Hakları Bakanlığı'nın yeniden kabineye eklenmesini ya da görevi lağvedilen bakanın yeni kabinede temsil edilmesini istiyor.
-"Türkmenlerin bakanlığı lağvedilmemeliydi"
AA muhabirine konuşan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, İbadi'nin yolsuzlukla mücadele adımlarını desteklediklerini ifade ederek, "Fakat Türkmenlerin temsil edildiği İnsan Hakları Bakanlığı lağvedilmemeliydi. Türkmenler, tek bir bakanla da olsa bu hükümette temsil edilmeye devam etmeliydi" dedi.
"2003'ten bu yana Irak'ta kurulan tüm hükümetler yanlış temel üzerine kurulmuştur" diyen Salihi, "Irak'ı mezhep, ırk ve siyasal parti esasına göre parçalayan tüm hükümetler başarısız oldu. Ülke yıllardır ciddi bir kaos içerisinde yönetilmeye çalışılıyor. Bu gidişle Irak ya DAEŞ ya da siyasi partilere ait milisler tarafından kontrol edilecek" diyen Salihi, Irak'ın bu enkazdan kurtulması için 'sivil hükümete' ihtiyacı olduğunu söyledi.
"Bugün eskiye nazaran sağlam bir takım adımların atıldığına inanıyoruz" ifadesini kullanan Türkmen lider Salihi, şunları kaydetti:
"Türkmenlerin kurulması beklenen sivil hükümette yer almaları bu hükümetin çalışmalarına ciddi katkı sağlayacak. Söz konusu sivil-teknokrat hükümette irade ve karar sahibi olacak çok sayıda potansiyel teknokrat Türkmen mevcut."
-"İbadi, Türkmenlerin temsil edilme geleneğini bozdu"
Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı ve Kerkük Milletvekili Hasan Turan ise "Türkmensiz bir hükümet kabinesine kesinlikle karşıyız. 2003'ten bu yana tüm hükümetlerde mutlaka bir Türkmen bakan olmuştur. Başbakan ibadi bu geleneği bugün bozmuştur" dedi.
"Türkmensiz bir kabineyi düşünmek mümkün değil" diyen Turan, Irak'ın en çok İnsan Hakları Bakanlığı'na ihtiyacı olduğu dönemde bu bakanlığın lağvedilmesinin 'hata' olduğunu dile getirdi.
Turan, Türkmenler olarak İnsan Hakları Bakanlığı'nın yeniden kabineye eklenmesini ya da görevi lağvedilen Bakan Muhammet Mehdi Beyati'ye Türkmenler adına yeni kabinede görev verilmesini talep ettiklerini söyledi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...