Güney Afrika suç örgütleriyle mücadele etmeye çalışıyor

/ Kaynak: AA
Güney Afrika suç örgütleriyle mücadele etmeye çalışıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Güney Afrika Cumhuriyet'inde son zamanlarda artan polis cinayetleri, dikkatleri ülkedeki suç oranlarına çevirdi.

Resmi istatistikler günde 47 kişinin suç örgütleri tarafından öldürüldüğünü gösteriyor. Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın konuya verdiği önemle birlikte, son cinayetler silahlı çetelerin nasıl bu kadar cüretkar davranabildiği sorusunu akla getirirken, silah taşımanın sınırlandırması konusunu da gündeme taşıdı. Ocak ayından bu yana görev başında öldürülen polis sayısı 60'a yaklaşırken, bunlardan 8'i son haftalarda öldürülmüştü. Zuma, geçen hafta Johannesburg'da suç şebekelerince öldürülen bir polisin ailesini ziyaret ederken "Ya ülkedeki herkesin silah taşımasına izin verip kendimizi tehlikeye atacağız ya da Güney Afrika'yı silahsız ülke yapacağız" dediği kaydedildi. Şu da bir gerçek ki, pek çok Güney Afrikalı ülkede suç oranının yüksek olmasından dolayı ruhsatlı taşmaktadır. Uzmanlar ruhsatsız silah taşıyanların suç işlediklerini düşünüyorlar. AA Muhabirine konuşan Cezaevleri ve Sivil Haklar Derneği (POPCRU) Başkanı Richard Mamabolo, silah taşıma yetkilerinin sınırlandırılması gerektiğini, "Bir kişinin kendi evinde 5 adetten fazla taşımasına izin veremezsin" diyerek "Hırsızların evi soymaya çalışırken çaldıkları silahlarla suç işlediğine" dikkat çekti. Mamabolo, "Bu bile yasadışı silahların ülkede çoğalmasını sağlar" ifadesini kullandı.
ÖZEL GÜVENLİK ŞİRKETLERİ
Mamabolo, Güney Afrika'daki özel güvelik şirketlerinin sahip olduğu silahların sayısının Emniyet Teşkilatı ve Askeri Kuvvetlerin toplam silah sayısından fazla olduğunu da belirtti: "Özel Güvenlik firmalarının sahip olduğu silah sayısı 400 bin ile 500 bin arasındayken, polis gücü ve askeri birimlerin sahip olduğu toplam silah sayısı 380 bin civarındadır" dedi. Güvenlik firmalarını kaçak yaşayan kişileri çalıştırmakla suçlayan Mamabolo, bu kişilerin silahlarla birlikte ortadan kaybolmasıyla izlerinin bulunamayacağını söyledi. Güney Afrika Polisi geçen ay 14 binden fazla kaçak silahı Johannesburg'da bir çelik üretim tesisinde imha etti. Emniyet Müdürü Riah Phiyega "İmha edilen silahların 11 bininin polis tarafından yakalanan yasadışı silahlar olduğunu söylemişti. "Silah şiddetini yok ederek daha iyi bir Güney Afrika" sloganıyla yola çıkan "Silahsız Güney Afrika" savunma grubundan Adèle Kirsten AA muhabirine, silahın ülkedeki suç oranında çok etkili olduğunu söyleyerek, silah taşımayı sınırlandırmanın ve bu konuda bir bilinç oluşturmanın ülkedeki silahlı ölümleri azaltacağını iddia etti. Sivil toplum örgütü "Silahsız Güney Afrika"'nın verilerine göre Güney Afrika'da her gün 18 kişi silahla öldürülürken 72 kişi de çoğu ağır olmak üzere sakat kalıyor.
CİNAYETLERİ SONLANDIRMAK İÇİN
Güney Afrika Emniyet Teşkilatı (SAPS), emniyet kuvvetlerini korumak için geniş bir güvenlik stratejisi üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Polis Faaliyetleri Kısım Müdür Yardımcısı Tümgeneral Michael Motihala, polisin suça ve suçluya karşı sert ve proaktif tutumundan kaynaklanan sebeplerin polis cinayetlerini ve saldırılarını etkilediğini fark ettiklerini söyledi. Tümgeneral, "Polisin saldırıları azaltmak için proaktif bir müdahele yapmayacağını" da sözlerine ekledi. Geçen hafta "Ulusa Sesleniş Değerlendirme" konuşmasında polis cinayetlerine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Zuma, halka, daha iyi bir toplum için emniyet güçleriyle elele verip suça karşı mücadele etme çağrısında bulunmuştu. Zuma aynı zamanda emniyet güçlerine de, hukukun sınırları içerisinde kendilerini savunmaları çağrısını yapmıştı. Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'den uzman araştırmacı Dr. Johan Burger, vatandaşları silahsızlandırma ya da silah taşıma yasasından önce yüksek suç oranının azaltılması gerektiğini söyledi. Burger, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, yüzde 18 civarında yükselen soygunların azaltılmasına yönelmenin en iyi çözüm yolu olacağını dile getirdi. Burger aynı zamanda polisin suçla başedebilmesi için istihbarat birimini güçlendirmesi gerektiğini vurguladı. İstatistiklere göre Güney Afrika'da 1991-2000 yıllarında yılda ortalama 200'ün üzerine polis öldürülüken, bu rakam 2000'li yıllarda yarı yarıya azalmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...