ABD'li subaylara IŞİD soruşturması

ABD'li subaylara IŞİD soruşturması

DÜNYA Haberleri

ABD Savunma Bakanlığı, IŞİD'in mevcut durumuna ilişkin istihbarat raporları hazırlayan subaylara soruşturma açtı.

Soruşturmanın gerekçesi, “IŞİD'e karşı harekâtın başarısını abartıp örgütün yok edilmesine ilişkin iyimser bir tablo ortaya çıkarmaya çalışmak” ABD Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı hava harekâtında 1 yılı geride bırakırken, örgütün gücü ve harekâtın başarısı hakkında raporlar mercek altına alındı. New York Times Gazetesi'nin haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı müfettişleri, IŞİD'e karşı hava harekâtına ilişki askeri raporların “çarpıtıldığı” iddialarını araştırmak üzere soruşturma açtı.
AJANLAR ORTAYA ÇIKARDI
Soruşturmaya yakın kaynaklara göre, raporlarda ABD öncülüğündeki koalisyonun harekâtının başarısını yüksek göstermek ve “iyimser bir tablo” çizmek için bazı başarılar abartıldı, IŞİD'in gerçek gücüne ilişkin veriler göz ardı edildi. ABD Savunma Bakanlığı müfettişleri, soruşturmayı, ABD Savunma Bakanlığı İstihbarat Ajansı'nın ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından hazırlanan ve Başkan Barack Obama dahil üst düzey Beyaz Saray yöneticilerine gönderilen raporlarda veri toplama ve değerlendirmede kusurlar bulunduğunu bildirmesi ile başlattı. Ancak Beyaz Saray yönetiminin, ordunun ortaya sunduğu iyimser raporlara rağmen, IŞİD'in koalisyon saldırılarından çok az etkilenmesinden, hatta Irak'ın Ramadi ve Suriye'nin Palmira kentlerini ele geçirmesinden büyük rahatsızlık duyduğu biliniyordu. Çelişkili raporlar Amerikalı yöneticilerin açıklamalarına da yansıyordu. Temmuz ayında Başkan Barack Obama'nın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi General John Allen “IŞİD savaşı kaybediyor” açıklamasını yaparken, Savunma Bakanı Ashton Carter geçen hafta “IŞİD ile savaş çok zor. Uzun zaman alabilir” demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...