Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

YPG'nin Azez planı

YPG'nin Azez planı

DÜNYA Haberleri

Kilis'in karşısındaki Suriye'nin Halep kentine bağlı Azez'i kontrol ederek Afrin Kantonu'nu genişletmek isteyen YPG'ye aradığı bahaneyi IŞİD verdi.

Suriye'nin Halep kentine bağlı Azez'i gözüne kestiren YPG'ye aradığı frısatı IŞİD verdi. Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu olan YPG'nin denetimindeki Afrin Kantonu'na 15 kilometre mesafedeki Azez'e yönelen IŞİD militanları, bölgede çatışamaların şiddetlenmesine ve göçün yeniden artmasına yol açtı. IŞİD, geçen hafta Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve El Nusra denetimindeki dört köyün kontrolünü ele geçirmişti.
Dün Azez'in merkezine yönelen IŞİD'in asıl amacı ise Es Selame sınır kapısı. Elindeki diğer kapıları yitiren IŞİD'in Azez'i alarak Halep'in doğusuna açılan Öncüpınar'ın hemen karşısındaki Es Selame sınır kapısını kontrol ederek ihtiyaç duyduğu lojistik desteği elde etmeyi planlıyor.
JETLER KEŞİF UÇUŞUNDA
Kilis'in karşısında bulunan Azez'in merkezine yönelen IŞİD ile Fetih Ordusu'na bağlı muhalif gruplar arasında dün şiddetlenen çatışmalarda atılan top seleri ve yükselen dumanlar Türkiye tarafından da duyuluyor. Kilis'in Akıncılar Köyü'nün karşısındaki Suriye köylerinde Azez'e ilerlemek isteyen IŞİD militanları ve onları püskürtmek isteyen muhalifler arasındaki çatışmalar aralıksız sürüyor.
Zaman zaman koalisyon ülkelerinin savaş uçakları da bölgede keşif uçuşu yapıyor. Geçen hafta yaşanan çatışmalarda 4 köyün kontrolünü ele geçiren ve Türkiye sınırına 15 kilometre mesafedeki Mare Kasabası yakınlarına yönelen IŞİD militanlarına, muhalif grupların bir araya gelerek oluşturduğu Fetih Ordusu güçleri karşı koymaya çalışıyor.
'MÜDAHALEDE BULUNURUZ'
Ancak bölgedeki yerel kaynaklar, bu çatışmaların en çok YPG'ye yarayacağını ileri sürüyor. Nitekim daha geçen ay IŞİD Azez'e yönelince YPG de Azez'i alma hazırlıklarına başladı eş zamanlı olarak. 19 Temmuz'da Rusya'nın haber ajansı Sputnik'e konuşan Afrin Kantonu yetkililerinden Abdo İbrahim, IŞİD'in Azez'e girmesi halinde müdahalede bulunarak, örgütü kentten çıkaracaklarını söylemişti. Böylece YPG, Afrin'in 15 kilometre doğusundaki Azez'i alarak Türkiye sınırındaki Es Selame kapısını kendisi kontrol altına almayı ve denetimindeki bölgeleri artırmayı planlıyor.
Azez kenti Afrin'in doğusunda yer alıyor. İki kent arasındaki uzaklık ise 15 kilometre. Halep'e bağlı olan Afrin'de Türkmenler, Kürtler ve Araplar olmak üzere 1 buçuk milyondan fazla insan yaşıyor. Kent 2012 Temmuz'undan beri, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki siyasi kolu olan PYD'nin yönetiminde ve yine PKK'nın silahlı kolu durumundaki YPG'nin savunmasında bulunuyor.
PALMİRA'DA 30 TON PATLAYICI
Terör örgütü IŞİD'in, Suriye'deki Palmira Antik Kenti'nde bulunan Bel Tapınağı'nın büyük bir bölümünü 30 ton patlayıcı ile yıktığı bildirildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, IŞİD militanları, tapınağın içerisine yerleştirilen patlayıcıları infilak ettirdi. Patlamanın etkisiyle tapınağın büyük bir bölümü yıkıldı. Ortadoğu'daki en eski mabetlerden biri olan Bel Tapınağı, Roma İmparatorluğu döneminde, M.S. 32 yılında inşa edilmişti. IŞİD, bir hafta önce Palmira'daki tarihi Baalşamin Tapınağı'nı patlatmış, daha önce de Mar Elian Manastırı'nı buldozerlerle yıkmıştı. "Çölün Gelini" olarak bilinen Palmira UNESCO tarafından 1980 yılında Dünya Mirası listesine alınmıştı.
REJİMİN KORKULU RÜYASI: TÜNELLER
Suriye'de Esed güçlerinin uzun bir zamandan beri hava ve karadan ağır silahlarla saldırdığı Halep'teki muhalifler, kent merkezi ve yakın yerlerde rejim güçlerinin karargah olarak kullandığı binaları tünel kazarak havaya uçuruyor. Şam Cephesi'nin saha komutanlarından Ebu Rıda, yaptığı açıklamada, Hizbullah destekli rejim güçlerinin karargah olarak kullandıkları yetimhane binasını tünel kazarak altına yerleştirdikleri patlayıcıyla havaya uçurduklarını söyledi.
Halep'te tünel kazmanın vakit aldığını, günlerce süren operasyonun büyük bir gizlilik içinde yürütüldüğünü anlatan Ebu Rıda, sözlerine şöyle devam etti: "Halep'te kazdığımız tüneller rejimin korkulu rüyası oldu. Esed güçlerinin sayı bakımından fazla olduğu bölgelerde tüneller kazarak karargah ve merkezleri patlatarak havaya uçuruyoruz.''
70 BİN KİŞİ EVİNDEN OLDU
Terör örgütü IŞİD'in son birkaç ayda Halep'in kuzeyinde muhaliflerin denetimindeki bölgelere saldırılarını arttırması nedeniyle yaklaşık 70 bin kişinin evlerini terk ederek güvenli gördükleri Türkiye sınırına yakın bölgelere göç ettiği belirtildi. Şam Cephesi basın sorumlusu Yasir Ebu Ammar,yaptığı açıklamada, terör örgütü IŞİDin intihar eylemcileriyle gerçekleştirdiği saldırıları artırması üzerine can güvenliğinden endişe eden bölge halkının, "güvenli" diye nitelendirilen kuzeydeki bölgelere göç etmeye başladığını söyledi.
Terör örgütünün bombaladığı Mari'deki evlerini terk ederek Türkiye sınırına yakın bölgede çadır kuran Ebu Fadıl olan sivil halka oluyor diyerek "Her gün yeni bir saldırıyla uyanıyoruz. Esed ile IŞİD ittifak içerisindeler. Bir gün Esed, ertesi gün IŞİD, sivil halka saldırıyor. Saldırlarda genellikle masum halk yaşamını yitiriyor. Olan yine sivil halka oluyor" ifadelerini kullandı.
ESED'E FÜZE DARBESİ
Suriye'de muhalif grupların çatı birliği Fetih Ordusu'na bağlı güçlerin, İdlib kentinin kuzeydoğusundaki Suvagiye köyünün denetimini ele geçirerek, aralarında Hizbullah milislerinin de bulunduğu 30 rejim askerini öldürdüğü belirtildi. Fetih Ordusu'nun saha komutanlarından Ebu Fadıl, Fetih Ordusu'na bağlı birliklerin, İdlib'in kuzeydoğusunda rejim ve Hizbullah milislerinin kontrolündeki Suvagiye köyünün denetimini ele geçirdiğini söyledi. Fadıl ayrıca ''Fetih Ordusu'na bağlı birliklerimiz köy yakınındaki elektrik santrali, bir askeri kışla ile rejim güçlerinin karargah olarak kullandığı bir okulun kontrolünü de ele geçirdi'' açıklamasını yaptı.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...