Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

BMGK'daki veto hakkının sınırlandırılmasını Rusya veto etti

/ Kaynak: AA
BMGK'daki veto hakkının sınırlandırılmasını Rusya veto etti

DÜNYA Haberleri  / AA

BMGK'daki veto hakkının sınırlandırılmasıyla ilgili Fransa'nın sunduğu yasa tasarısını Rusya veto etti.

Rusya, daimi üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Güvenik Konseyi'ndeki (BMGK) veto hakkının sınırlandırılmasıyla ilgili Fransa'nın sunduğu tasarıyı veto etti. BMGK'da sadece daimi üyelerin sahip olduğu ve dünyanın çoğunluğu tarafından çıkılan veto hakkının sınırlandırılması için hazırlanan tasarı, Rusya'nın vetosuyla karşılaştı. Rusya'nın vetosuyla, Fransa'nın en azından kitlesel zulmün önüne geçmek için gerektiğinde veto hakkının kullanmaması konusunda başlattığı girişim sonuçsuz kalmış oldu. Gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarıyı veto edeceklerinin sinyalini veren Rus Büyükelçi Churkin, tasarıyı "popülist" olarak yorumladı. Churkin, "Biz buna karşıyız. Biz bunun uygulanabilir bir öneri olmadığını düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi. 
- Gerekçe "ulusal menfaat"
Rusya bugünkü vetosuyla ilk defa Konsey'deki veto hakkıyla ilgili bu kadar net bir görüş ortaya koymuş oldu. Bu arada Fransa'nın 30 Eylül'de BM Genel Kurulu görüşmeleri çerçevesindeki bu konuda bir toplantıya ev sahipliği yapması bekleniyor. Tasarıyı hazırlayan Fransa dışında, İngiltere, Çin, Rusya ve ABD, bir çok insanın hayatını kurtaracak BMGK'ya gelmiş birçok tasarıyı "ulusal menfaat" gerekçesiyle veto ederek geri çevirdi. Rusya ile Çin, geçen sene BMGK'ya gelen Suriye'deki savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce soruşturmasını içeren tasarıyı veto ederken en son geçen temmuz ayında 2 tasarı için daha veto hakkını kullanmıştı. 15 üyeli BMGK'da sadece 5 daimi üye ülkenin veto hakkı bulunurken, diğer 10 ülke veto hakkı olmadan iki yıllığına Konsey'de görev yapıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...