ABD'den şaka gibi sığınmacı açıklaması: 'Sayıyı 1800'e tamamlayacağız'

ABD'den şaka gibi sığınmacı açıklaması: 'Sayıyı 1800'e tamamlayacağız'

DÜNYA Haberleri

ABD, mazlumlara yönelik büyük projesini açıkladı; 'Mülteci sayısını 1800'e tamamlayacağız'

2003 yılındaki Irak işgaliyle 1 milyonun üzerinde Müslümanın ölümünden direkt sorumlu olan ve bölgede etnik-mezhepsel çatışmaları körükleyen politikalarıyla 'züccaciye dükkanına girmiş fil'e benzetilen ABD, dünyanın gözü önünde gerçekleşen göçmen trajedisine sonunda el attı. 2 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi'nin dünyayı sarsan fotoğrafının ardından gazetecilerin ablukaya aldığı Beyaz Saray ve ABD Dışişleri, ısrarlı sorular karşısında geri adım atarak, yapacakları büyük fedakarlığı açıkladı. Basın mensuplarının “Suriyelilerin dramı konusunda ne yapacaksınız?" sorusuna ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'in verdiği cevap, batı vicdanını gözler önüne serer nitelikte oldu: “Suriye'de krizin başladığı 2011 yılından bu yana 1500 sığınmacıyı kabul ettik. Buna 300 kişi daha eklemeyi planlıyoruz. ABD'ye alacağımız mültecileri ciddi bir taramadan da geçireceğiz."
TOPU AVRUPA'YA ATTI
2 milyon Suriyeli sığınmacıyı misafir eden Türkiye'nin yardımları yanında oldukça cömert(!) davranan ABD'nin yetkilisi ayrıca, 'kabul ettikleri sığınmacı sayısının neden az olduğu' sorularına ise “İnsani krize karşı 4.1 milyar dolarlık destek gönderdik. Bu rakam diğer donörlerden fazla" diye cevap verdi. Mark Toner, 2 yaşındaki Aylan'ın fotoğrafını görünce 'çok etkilendiklerini' eklemeyi de ihmal etmedi. Konu, Beyaz Saray'da görevli gazetecilerin de en önemli gündem maddesiydi. ABD'nin neden çok az sığınmacı kabul ettiğini Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a soran gazeteciler, benzer klişe cevaplar aldı. Sığınmacıları Avrupa'nın kabul etmesi gerektiğini kaydeden Earnest, “Bu konuda her türlü yardıma hazırız" dedi. ABD'nin Esed rejimine daha sert karşılık vermesi gerektiği eleştirilerine de karşı çıkan Earnest, belki bunun Esed'in gidişini hızlandırabileceğini ama ABD'yi daha ciddi risklere atabileceğini iddia etti. Obama'nın kıyıya vuran cansız bedenlerin fotoğraflarını görüp görmediğine yönelik soru üzerine ise Earnest, kendisiyle bu konuyu görüşmediğini ama gördüğünden emin olduğunu kaydetti.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...