Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ban Ki-mun: 'Macaristan'daki durumu görünce şok oldum'

/ Kaynak: AA
Ban Ki-mun: 'Macaristan'daki durumu görünce şok oldum'

DÜNYA Haberleri  / AA

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Macaristan sınırındaki Suriyeli sığınmacılara yapılan biber gazlı müdahalenin kabul edilemez olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriyeli sığınmacıların Macaristan ve Sırbistan'da gördükleri muamelenin kabul edilemez olduğunu söyledi. Genel Sekreter Ban, BM Genel Kurulu genel görüşmeleri öncesi gündemdeki konulara ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Genel Kurul toplantıları sırasında birçok dünya liderinin New York'ta toplanacağını kaydeden Ban, önemli krizlerin masaya yatırılacağını belirtti.
- "Sivillere her türlü destek verilmeli"
Konuşmasında Suriye'deki krize ve bununla bağlantılı sığınmacı problemine değinen Ban, burada çatışanların tüm insani normları çiğnediğini belirterek, bu trajediyi bitirmenin çatışan taraflara, komşu ülkelere ve "bu çatışmalara destek sağlayan dış güçlere" düştüğünü söyledi.
Suriye'de savaştan kaçan sivillere, sığınma taleplerinin kabulü de dahil her türlü desteğin verilmesi gerektiğini kaydeden Ban, bunun karşısında duranlara empati tavsiye etti.
"Kendinizi onların yerine koyun" diyen Ban, "Varil bombaları ve vahşetle yüz yüze olan Suriyeliler kendi ülkelerinden kaçarak başka ülkelere sığınmaya devam edecek. Ülkesinde tüm umutları tükenenler başka yerlerde çıkış arayacak. Bu çok doğal. Biz de böyle bir şeyle karşılaşsak kendimiz ve çocuklarımız için aynı şeyi yaparız" dedi.
Suriyelileri kabul eden Türkiye ve diğer ülkelere teşekkür eden Ban, tüm ülkelere sorumluluklarını yerine getirerek yasal yükümlülüklerini gerçekleştirme çağrısı yaptı.
- "Sığınmacılara uygulanan muamele nedeniyle şok oldum"
Ban, sığınmacıların Macaristan ve Sırbistan'da karşılaştıkları muameleyi de eleştirerek, "Sığınmacı ve göçmenlerin buralarda uğradıkları muamele nedeniyle şok oldum. Bu kabul edilebilir değil. Tüm ülkelerin kendi sorunları var ancak savaş ve işkenceden kaçan insanlara şefkatle yaklaşılmalı ve insanlık onurlarına saygı gösterilmeli" diye konuştu.
Genel Sekreter, hem Avrupa ülkelerine hem de Asya ülkelerine, nereden gelirlerse gelsinler sığınmacılara insan hakları temelinde muamele etme çağrısında bulundu.
- Rusya'nın Esed'e askeri desteği
BM Genel Sekreteri Ban, Suriye'deki çözümsüzlüğe ilişkin demecinde de, uluslararası toplumun Suriye konusunda dayanışma içinde olmadığını kaydederek, "Suriye halkı kendi içinde bölünmüş durumda. BM Güvenlik Konseyi birlikte hareket edemiyor. Bölgesel güçler de bölünmüş halde. Bu bölünmüşlükler Suriye sorununu çözümsüz hale getiriyor" ifadelerini kullandı.
Ban, Rusya'nın Beşşar Esed'e silah yardımı yaptığı yönündeki açıklamaların sorulması üzerine de, "Herkes şunu bilmeli ki: Suriye sorunu askeri yöntemlerle çözülemez. Sadece diyalog yoluyla siyasi çözüm bulunabilir. Suriye'deki taraflara silah sağlamak sadece durumun daha da kötüleşmesine yardım eder" şeklinde konuştu.
Ban, bu çerçevede, BM Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri dışişleri bakanları ile Suriye konulu toplantı yapacaklarını ifade etti.
- Cinsel istismar vakaları
Ban Ki-mun BM barışgücü operasyonlarında yaşanan istismar olaylarına da değinerek, "İnsanları korumak için gönderilen BM ve diğer kurumların personelinin sorunun parçası olmaları utanç verici" dedi.
Cinsel suçların engellenmesi ve karışanların gerekli cezayı almaları için yeni önlemler aldıklarını ifade eden Ban, üye ülkelerden de barışgücüne gönderecekleri birlikleri eğitmelerini ve yasal işlemleri gereğince yapmalarını istedi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...