Arjantin'de hile iddiaları seçimi iptal ettirdi

Arjantin'de hile iddiaları seçimi iptal ettirdi

DÜNYA Haberleri

Tucuman eyaletinde gerçekleştirilen valilik seçimleri hile iddiaları sonrasında iptal edildi

Arjantin'in Tucuman eyaletindeki bir yerel mahkeme, hile iddiaları sonrasında incelediği 23 Ağustos'ta eyalette gerçekleştirilen valilik seçimlerinin geçersiz olduğunu ve derhal yeni bir seçim yapılması gerektiğini açıkladı.
Basına yaptığı günlük açıklamasında konuya dair değerlendirmelerde bulunan Bakanlar Kurulu Başkanı Anibal Fernandez, kararı "yargısal darbe" olarak nitelendirdi.
Fernandez, ulusal hükümetin eyalette kontrolün sağlanması için sürece müdahil olması gerektiğini, kararın da Yüksek Mahkeme'ye taşınmasının zorunluluk olduğunu söyledi.
Ülkede 25 Ekim'de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde hükümetteki Zafer İçin Cephe'den aday olan Daniel Scioli de muhalifleri seçimleri itibarsızlaştırmaya çalışmakla suçladı.
Halkın iradesine saygı duyulmasını isteyen Scioli, Fernandez'in çağrısını yineleyerek Yüksek Mahkeme'yi göreve çağırdı.
Muhalif kanadın devlet başkanlığı adaylarından Mauricio Macri ise kararın Arjantin için bir dönüm noktası olma özelliği taşıdığını bildirerek, Tucuman eyaleti için yasal ve şeffaf seçimlerin en yakın zamanda düzenlenmesini istedi.
23 Ağustos'ta düzenlenen seçimlerde Zafer İçin Cephe'nin adayı Juan Manzur yüzde 52 oy alarak, yüzde 40 seviyesinde kalan muhalif partilerin ortak adayı Jose Cano'ya karşı zafer elde etmişti.
Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'in de destek verdiği Zafer İçin Cephe'nin adayı Manzur'un kazandığı zafer sonrasında muhalifler hile yapıldığı iddiasıyla meydanlara inmişti. Ancak onlarca oy sandığının yakıldığının ortaya çıkması, yaşanan güvenlik problemleri ve oy sayımında yapıldığı belirtilen yanlışlar nedeniyle muhalifler seçim sonuçlarını tanımayacaklarını açıklamış ve yasal süreci başlatmıştı.
Tucuman eyalet seçimlerindeki hile iddiaları sonrasında muhalif liderler de seçim sisteminde reforma gidilmesi için ortak çağrı yapmış ve bu konuda bir eylem planı açıklamıştı.
Ülkede 25 Ekim'de gerçekleştirilecek devlet başkanlığı seçimleri öncesinde Tucuman'daki yerel bir mahkemenin aldığı bu kararın, muhaliflerin elini hükümete karşı güçlendirdiği belirtiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...