'Türkiye'siz AB sınırları korunamaz'

/ Kaynak: AA
'Türkiye'siz AB sınırları korunamaz'

DÜNYA Haberleri  / AA

BM Genel Kurulu Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, "Biz sadece Türkiye ile birlikte dış sınırlarımızı koruyabiliriz.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, sadece Türkiye ile birlikte AB'nin dış sınırlarının korunabileceğini söyledi.
Merkel, Federal Meclis'te (Bundestag) BM Genel Kurulu Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Suriye'deki durumundan dolayı milyonlarca sığınmacı alan komşu ülkeler Ürdün, Lübnan ve Türkiye'nin Avrupa'da tasavvur edilebileceğinden çok daha büyük sınamalarla karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.
Brüksel'de dün akşam yapılan AB liderler zirvesinde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'un bölgeye yaptığı ziyaret hakkında bilgi verdiğine işaret eden Merkel, toplantıda bölgedeki ülkelerin desteğe ihtiyaç duyduğu yönünde herkesin hemfikir kaldığını kaydetti.
Merkel, sadece insanlık açısından değil, aynı zamanda Avrupa'ya ne kadar insanın geleceği sorusuna da bağlı olduğu için de bu desteği vermeleri gerektiğini ifade etti.
AB'nin bölgeye 1 milyar avro yardım kararını doğru bulduğunu vurgulayan Merkel, AB liderler zirvesinde geniş bir şekilde AB ile ortak sınırı paylaşan Türkiye'ye yapılan desteğin daha nasıl güçlendirileceğinin görüşüldüğünü anlattı.
Merkel, AB Konseyi Başkanı Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın 5 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini anımsattı.
Zirvede AB'nin tüm kurumlarını Türkiye ile görüşme yapması konusunda cesaretlendirdiklerine dikkati çeken Merkel, "Biz sadece Türkiye ile birlikte dış sınırlarımızı koruyabiliriz" ifadesini kullandı.
Merkel, insanların Suriye'den kaçmasındaki sebeplerle mücadelenin ABD, Rusya ve Ortadoğu'daki ülkelerle birlikte başarılabileceğini söyledi.
AB'nin dış sınırlardaki durumun kontrol ve organize edilmesinde hukukun ve sorumluluklarının yerine getirilmesini isteyen Merkel, sığınmacı krizinin dünyanın bir sorunu olduğunu ifade etti.
Bu sığınmacı krizinin uzun vadede Avrupa'da iz bırakacağını savunan Merkel, AB'nin değerleri, sığınmacıların barınmaları ve bakımı konusunda asgari standartlara uyulması gerektiğini ancak bu standartların AB sınırlarında her zaman yerine getirilmediğini kaydetti.
Sığınmacıların AB ülkelerine dağıtılması konusunda sürekli işleyen bir prosedürün geliştirilmesini talep eden Merkel, "İlk adımı gördük ancak gelmek istediğimiz yerin daha sonuna gelmedik" değerlendirmesinde bulundu.
- "Esed'le görüşmek gerekiyor"
Suriye'deki sorunun çözümü konusunda Beşşar Esed ile aynı masaya oturulması dahil hangi yollarla ilerleme sağlanabileceğinin sorulması üzerine Merkel, şunları söyledi:
"Evet birçok aktörle görüşmek gerekiyor. Esed de buna dahil. Buna başkaları da dahil. Özellikle sadece ABD ve Rusya değil, bölgedeki önemli partnerler. İran da buna ait. Bunun içine Suudi Arabistan gibi Sünni ülkeler de dahil."
Merkel, bu konuların sadece dışarıdan, doğrudan bölgede olmayan ülkelerle çözülemeyeceğini kaydetti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...