Filistin Devleti bayrağı BM Genel Merkezi önünde düzenlenen törenle göndere çekildi

/ Kaynak: AA
Filistin Devleti bayrağı BM Genel Merkezi önünde düzenlenen törenle göndere çekildi

DÜNYA Haberleri  / AA

Filistin Devleti bayrağı Birleşmiş Milletler Genel Merkezi önünde düzenlenen törenle ilk kez göndere çekildi.

Filistin Devleti'nin bayrağı, BM Genel Kurulu'nda alınan karar sonrasında düzenlenen törenle ilk kez Birleşmiş Milletler'de göndere çekildi. Filistin'in BM üyeliği için önemli bir eşik daha geçildi. BM'de "Üye olmayan gözlemci devlet" statüsünde yer alan Filistin'in bayrağı 10 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda kabul edilen karar uyarınca göndere çekildi. Aynı konumdaki Vatikan'ın bayrağı da geçen cuma Papa'nın ziyareti sırasında asılmıştı. Güvenlik ve yer darlığı nedeniyle BM'nin East River kenarındaki bahçesinde düzenlenen törene Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve çok sayıda bakan ve diplomat katıldı.
- Törene ABD yönetiminden kimse katılmadı
Filistin'in BM'ye üye olması için BM Güvenlik Konseyi kararı gerekiyor. 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda yaklaşık 130 ülke Filistin'e destek verirken BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin İsrail'i her koşulda desteklemesi nedeniyle bu karar alınamıyor. Törende ABD'den üst düzey bir temsilcinin bulunmaması da dikkat çekti.
- "Filistin için onur günü"
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, törende yaptığı konuşmada, "Bugün tüm dünyadaki Filistinliler için onur günü, ümit günü. Semboller önemlidir ve bu semboller doğru yönde atılacak adımlar için yönlendiricidir" dedi. Ban, bayrağın Filistin halkının uzun süredir kendi devletlerine sahip olma amacının da sembolü olduğunu belirtti. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise törende yaptığı konuşmada, "Halkımız adına Filistin Devleti bayrağını BM önüne çekiyorum. Bugün bağımsızlık ve özgürlüğü için mücadele veren Filistin halkı için tarihi bir gün" dedi. Konuşmaların ardından Filistin bayrağı alkışlar ve zılgıtlar arasında göndere çekildi. Töreni çok sayıda uluslararası medya organı da takip etti.
- "Doğu Kudüs'te Filistin bayrağını dalgalandıracağımız günler uzak değil"
Öte yandan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri kapsamında yaptığı konuşmada ise Mescid-i Aksa'daki gelişmeler konusunda tüm dünyanın dikkatini çekmek istediğini söyledi. Abbas, Filistin bayrağının törenle BM'de asılacağını kaydederek, "BM Genel Merkezleri'nde Filistin bayrağının asılması için oy veren herkese teşekkür ediyorum. Filistin Devleti'nin Başkenti Doğu Kudüs'te Filistin bayrağını dalgalandıracağımız günler uzak değil. Bizi henüz tanımamış olan ülkelerden de Filistin Devleti'ni tanımasını istiyorum" dedi. Abbas, İsrail'in 1993'te varılan Oslo Anlaşması ve diğer anlaşmaların gereklerini yerine getirmediğini de belirterek, İsrail illegal yerleşimleri durdurana ve anlaşıldığı üzere Filistinli tutukluları serbest bırakana kadar Filistin'in de artık bu anlaşmalara uymayacağını bildirdi. Kudüs'ün Şam Kapısı'na dev televizyon ekranı kuran Filistinliler, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Filistin bayrağının göndere çekilmesi öncesinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayı sokakta canlı izledi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...