'Esad ya gitsin, ya da vururuz'

'Esad ya gitsin, ya da vururuz'

DÜNYA Haberleri

Suudi Arabistan, Rusya'nın Suriye operasyonuna sert tepki gösterdi.

Basına konuşan Suudi Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, askeri seçeneğin daha uzun süreceğini ve daha yıkıcı olabileceği uyarısı yaptı. Ancak Cubeyr, 2012'de ilgili ülkeler tarafından çizilen ve Şam'ın geçiş hükümetine devrini öngören yol haritasına uyup uymama konusunda seçimin Suriye Devlet Başkanı Beşar'a kaldığını söyledi: "Suriye'de anlaşma için iki seçenek var. İlk ve tercih edilen seçenek yönetim yetkisi olacak bir geçiş konseyi oluşturulması. Ancak diğeri Esad'ın güç kullanılarak devrilmesiyle sona erecek askeri operasyon seçeneğidir."
Cubeyr birkaç ülkeden destek alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve ılımlı muhalif güçlerin Esad'a karşı savaşmaya devam ettiklerini ve bu gruplara desteğin daha da yoğunlaşacağını kaydetti.
'RUSYA CİDDİ OLSAYDI KOALİSYONA KATILIRDI'
Öte yandan Suudi Arabistan'ın Suriye konusunda İran ile müzakereleri reddetmediğini dile getiren Cubeyr, İran'ın Suriye'de işgalci bir güç olduğunu ve Hizbullah ve diğer Şii militanları Suriye'den çekmeden çözümün bir parçası olamayacağını savundu: "Esad siyasi süreç yoluyla gitmeyi kabul ederse bir yere ulaşabiliriz ancak bunu yapacağına dair herhangi bir belirti görmedik. En büyük iki destekçisi Rusya ve İran'ın da Esad'ı buna yönlendirdiğine dair bir işaret görmüyoruz. Sürecin başarıya ulaşacağını umuyoruz ama Rusya ve İran'ın konumuna bakarak çok da umutlu olmadığımızı söyleyebilirim. Rusya IŞİD'le mücadelede ciddi olsaydı uluslararası koalisyona katılırdı."
KAYNAK: STAR


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...