Paris'te Ukrayna Zirvesi sona erdi

Paris'te Ukrayna Zirvesi sona erdi

DÜNYA Haberleri

Hollande: "Ukrayna konusunda çözüme yıl sonuna kadar ulaşmamız mümkün görünmüyor." Merkel: "İyi olan şu ki sorunları beraber tartışabildik."

PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ukrayna'daki gelişmeler konusunda Minsk Anlaşması kapsamında ilerleme sağladıklarını söyledi.

Başkent Paris'te Normandiya Dörtlüsü olarak bilinen Fransa, Almanya, Rusya ve Ukrayna'nın liderlerinin katılımıyla düzenlenen günübirlik Ukrayna Zirvesi sona erdi.

Yaklaşık 5 saat süren zirve sonrasında Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ortak basın toplantısı düzenledi.

Minsk Anlaşması'na çoğunlukla uyulduğunu dile getiren Hollande, "Ukrayna konusunda ilerleme kaydedebildik ancak çözüme bu yıl sonuna kadar ulaşmamız mümkün görünmüyor" ifadelerini kullandı.

Paris'te Ukrayna Zirvesi sona erdi

Ukrayna'da 25 Ekim'de yapılması planlanan ancak ayrılıkçıların da başka bir tarih belirlediği yerel seçimlerin bu şartlar altında yapılmamasını istediklerini dile getiren Hollande, seçim sürecinin sağlıklı işleyebilmesi için tarafların Minsk Anlaşması'na tamamen uyması ve seçimlerin Ukrayna yasalarına göre yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Hollande'ın ardından konuşan Merkel ise Hollande'ın belirgin bir ilerleme kaydedildiğine ilişkin sözlerini yineledi.

"İyi olan şu ki sorunları beraber tartışabildik. Taraflar arasındaki mesafe biraz daha azaldı" ifadelerini kullanan Merkel, özellikle Ukrayna'nın doğusunda silah bırakmayla ilgili olumlu adımlar atıldığını dile getirdi.

Toplantıda Normandiya Grubu Dışişleri Bakanları toplantısının kasımda yapılacağı belirtilirken yer konusunda bir açıklama yapılmadı.

Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalar ve Kırım'ın ilhakının ardından Normandiya Dörtlüsü ilk kez 2014 Haziran'da bir araya gelmişti.
Ukrayna'nın doğusundaki krize barışçıl çözüm bulunması amacıyla geçtiğimiz hafta Belarus'un başkenti Minsk'te toplanan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Rusya ve Ukrayna'nın oluşturduğu Üçlü Temas Grubu'nun imzaladığı anlaşma gereği, 100 milimetre çapından küçük silahların cephe hattından 15 kilometre geri çekilmesi sürecinin başladığı bildirilmişti.

Minsk'te 12 Şubat'ta düzenlenen Üçlü Temas Grubu toplantısında da, 100 milimetreden büyük çaplı silahların, büyüklüğüne göre cephe hattından 50 ila 140 kilometre geri çekilmesi konusunda uzlaşma sağlanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...