Müslüman Alimler Birliği ve İhvan'dan Rusya'ya çağrı

/ Kaynak: AA
Müslüman Alimler Birliği ve İhvan'dan Rusya'ya çağrı

DÜNYA Haberleri  / AA

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Arap ülkeleri ve İslam alemini, Rusya'nın Suriye'ye müdahalesine karşı çıkmaya çağırdı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Dr. Yusuf el-Karadavi ve Genel Sekreteri Ali el-Karadaği imzasıyla yayımlanan yazılı açıklamada, "İslam ve Arap alemi, halklar, alimler ve yöneticiler olarak Rusya'nın Suriye'ye müdahalesine karşı çıkmalıdır. Özgür dünya Suriye halkını zalim ve mücrim Beşşar Esed rejiminden kurtaracak halk devrimini desteklemeye devam etmelidir" denildi.
Suriye'de Esed'in gitmesinden başka çözümün olmadığı ve ılımlı muhalefetin silahlandırılması gerektiği ifade edilen açıklamada, "Terörle mücadele bahanesiyle Suriye'de mücrim Esed rejimini desteklemek üzere bu ülkeye müdahale eden Rusya, İran, Irak ve Lübnanlı militanlara karşı, Arap ve İslam aleminin uluslararası arenada daha çok direnmesi" çağrısı yapıldı.
"Suriye'de ılımlı muhalefeti, direnişçi mücahitleri desteklemeye ve her gün Suriye halkından birçok kişinin hayatına mal olan Rus saldırısına karşı durmaya" davet edilen açıklamada, İslam aleminden Rusya ve İran'ın Suriye'ye müdahalesine karşı çıkması istendi.
Açıklamada, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve uluslararası toplumdan Esed rejiminin ve Rusya'nın hava saldırılarına karşı Suriye halkını korumak amacıyla acilen "uçuşa yasak bölge" kurulması girişiminde bulunmaları çağrısı yapılarak, bu zor durumda bazı arap rejimlerinin Rusya'nın müdahalesini destekleyip ve işbirliği çağrısı yapmalarından dolayı da üzüntü duyulduğu dile getirildi.
Suriye'deki çözümün "Katil Beşşar Esed'in yönetimi bırakması ve Uluslararası Ceza Mahkemesinde insanlığa karşı işlediği suçlardan yargılanmasıyla mümkün olacağı" belirten açıklamada, özgür dünyadan Esed rejiminin zorbalığına karşı Suriye halkının, iradesinin ve özgürlüğünün desteklenmesi çağrısı yapıldı.
- İhvan da tepki gösterdi
Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Mısır yönetiminin, Rusya'nın Suriye'ye yönelik müdahalesini desteklemesine tepki gösterdi.
İhvan'ın "İşgalci Rus ve İran'ın Suriye'ye yönelik savaşı hakkında" başlığı altında yapılan yazılı açıklamada, "Suriye'deki Rus ve İran işgalini reddediyoruz. Bölgemize, halklarımıza ve Sünni İslami kimliğimize yönelik uluslararası komplo söz konusu. Böyle bir atmosferde Suriye, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile işbirliği yapan Rusya ve İran'a karşı tarihi bir savaş veriyor" denildi.
Suriye halkını ve Esed rejimine karşı devrime tam destek verdikleri kaydedilen açıklamada, Suriye'nin bölünmesini reddediyoruz. İran ve Rusya'nın işgalinin devam etmesi, durumun daha da kötüleşmesine, Çeçenistan ve Afganistan'daki tecrübenin tekrarlanmasına yol açar. Bundan Tahran, Moskova ve müttefikleri sorumlu olacaktır" ifadelerine yer verildi.
Rusya saldırıları karşısında ABD'nin tutumunun da eleştirildiği açıklamada, "ABD'nin tutumunun Suriye devrimine baskı sisteminin bir parçası olduğu, medyada pazarlandığı gibi Rusya ve İran'ın savaşının DAEŞ'le değil, aksine Esed rejimine karşı mücadele veren gerçek devrimcilerle olduğu" kaydedildi.
Açıklamada, yeni bir Irak, Afganistan, Çeçenistan olmaması için bütün dünya halkları, Suriye'ye destek vermeye çağrıldı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...