Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

BM, mülteci taşıyan gemilere müdahale yetkisi verdi

BM, mülteci taşıyan gemilere müdahale yetkisi verdi

DÜNYA Haberleri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Avrupa'ya göçmen taşıyan kaçakçı gemilerine müdahale edilmesine yetki veren karar tasarısını kabul etti.

Konsey'de 14 oyla kabul edilen karara göre, gemilerde, göçmen kaçakçılığı yapıldığı yönünde şüphe olması halinde açık denizde bu deniz taşıtlarında arama yapılabilecek. BMGK'nın kararı bir yıl süreyle geçerli olacak. Konseye üye ülkelerden 14'ü karar tasarısı için olumlu oy kullanırken, Venezuela oylamada çekimser kaldı. Özellikle Libya'dan Avrupa'ya yönelik insan kaçakçılığına karşı çıkarılan karar tasarısı, Libya'nın egemenlik haklarını tanıma koşulu da getiriyor.


BM üyesi ülkelere tek başlarına ya da bölgesel örgütler aracılığıyla deniz taşıtlarına müdahale yetkisi veren kararda, gemilerde göçmen kaçakçılığı yapıldığının belirlenmesi durumunda, gemiler kullanılamaz hale getirilebilecek. Karar tüm üye ülkelere yetki veriyor ancak karar için BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile uzun süredir görüşmekte olan Avrupa Birliği'nin bu konuda eyleme geçmesi bekleniyor.

AB, göçmen kaçakçılığı yapan organizasyonların, insanların hayatını tehlikeye attığını ve bu yöntemle önemli miktarda gelir elde ettiklerini savunarak bu örgütlerin gemilerine el koymanın göçmen akımını engelleyeceğini savunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...