Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Türkiye istikrarını kaybederse Ortadoğu'da istikrar için umut kalmaz'

/ Kaynak: AA
'Türkiye istikrarını kaybederse Ortadoğu'da istikrar için umut kalmaz'

DÜNYA Haberleri  / AA

Princeton Üniversitesi'nden Amerikalı akademisyen Michael Reynolds, 'İstikrarsız bir Türkiye, ABD için felakettir' dedi.

ABD'nin en prestijli eğitim kurumlarından Princeton Üniversitesindeki Yakın Doğu Araştırmaları Bölümünde öğretim üyeliği yapan Doç. Dr. Michael Reynolds, Türkiye'nin istikrarsızlaşmasının ABD ve Ortadoğu için felaket anlamına geleceğini söyledi.
Türk ve Rus yakın tarihleri üzerine yaptığı karşılaştırmalı çalışmalarla tanınan Reynolds, Suriye'deki gelişmeler ve son dönemdeki terör saldırıları karşısında Türkiye'nin durumu hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Bölgedeki kaos ve istikrarsızlığın köklerinin 2003 yılında ABD'nin Irak'ı işgalinde aranması gerektiğini belirten Reynolds, o zamandan beri aşırıcılık ve terörün bölgeden arındırılması konusunda Batı'nın beklentilerinin tam tersinin gerçekleştiğini ifade etti.
- "Türkiye, istikrarını kaybederse Ortadoğu'da istikrar için hiçbir umut kalmaz"
Türkiye'nin istikrarsızlaşmasının yaşatabileceği olumsuz durumlar konusunda ABD'yi uyaran Reynolds, şunları kaydetti:
"İstikrarsız bir Türkiye, ABD için felakettir. Amerikalıların bunu anlaması için çaba gösteriyorum. Öncelikle bu durum Türkiye'de yaşayan herkes için çok kötü olur. Fakat bu Türkiye'nin komşuları için de çok kötü ve özellikle ABD için çok çok kötü bir durum olur. Türkiye istikrarını kaybederse Ortadoğu'da istikrar için hiçbir umut kalmaz. Türkiye istikrarsızlaşırsa ABD de bir o kadar küçülür."
PKK'nın Türkiye'ye yönelik saldırılara yeniden başlaması konusunda hükümetin suçlanmasının adil olmadığını vurgulayan Reynolds, bu suçlamanın mantığa da ters olduğunu belirtti.
Reynolds, PKK'nın geçmişteki barış söylemlerine de daima şüpheli yaklaştığını ifade ederek "PKK, doğası gereği çatışmadan bağımsız yaşayamaz. Bu, 1978 yılında kurulmuş, 1984'te şiddet eylemlerine başlamış bir örgüt. Liderleri o jenerasyona mensup. Bu insanlar kariyerlerini, hayatlarını Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı silahlı mücadele üzerine kurmuşlar" dedi.
PKK'nın, demokrasisi güçlü bir Türkiye istemediğini vurgulayan Reynolds, "PKK'nın demokratik Türkiye'de geleceği olamaz. Çok sayıda Kürt vatandaşın oyunu alan HDP'nin ve diğer partilerin geleceği olur ama PKK'nın olmaz" dedi.
- "Rus müdahalesi, rejimin bir süre daha yaşayacağını hemen hemen garantiledi"
Rusya'nın Suriye'de Esed rejimini desteklemek için hava operasyonlarına başlamasına da değinen Reynolds, Rusya'nın eylemlerinin rejimin ömrünü uzatacağı öngörüsünde bulundu.
"Rusya'nın müdahalesi, Beşşar Esed'in kendisinin olmasa bile, rejiminin bir süre daha yaşayacağını hemen hemen garantiledi" diyen Reynolds, gelecekte Esed'in Rusya'nın yardımıyla bile muhalifleri ve DAEŞ'i yok edemeyeceğini fakat rejimin en az 5 yıl daha bir şekilde hayatta kalabileceğini belirtti.
Reynolds, Rus uçaklarının Türkiye'nin hava sahasına yönelik ihlallerinin çok ciddi bir durum olduğuna dikkati çekerek Vladimir Putin'in bu yolla NATO'ya mesaj vermiş olabileceğinin altını çizdi ve şunları söyledi:
"Rusya'nın Suriye politikasını incelerken Ukrayna'daki karışıklığa da dikkat vermeliyiz. Hatta 2008'de Gürcistan'da yaşananlara da. Suriye'de askeri operasyonlar yaparak Putin, NATO'ya başka yerlerde de sorun yaşatabileceği mesajını veriyor. Bu tehlikeli bir oyun. Suriye'de çok şiddetli eylemlerde bulunabilecek, Esed rejimi gibi her şeyi göze almış, kana susamış aktörler var. Suriye'deki birçok muhalif grup da her şeyi göze almış ve çok şiddetli eylemlerde bulunabilecek durumda. Tüm bu kesimler gerilimin tırmanmasını isteyebilir."
DAEŞ'in en çok isteyeceği şeylerden birinin herhangi bir Rus uçağının bir şekilde Türkiye'de düşmesi ile Türkiye ve Rusya arasında gerginlik çıkması olduğunu belirten Reynolds, DAEŞ'in bunu provoke etmeye çalışabileceğini kaydetti.
"NATO'nun çoğu zaman Türkiye'nin kendi bünyesindeki varlığını çantada keklik olarak gördüğü" uyarısında bulunan Reynolds, "Umarım NATO, Suriye'de Rusya'yla herhangi bir kriz yaşamadan, Türkiye'nin arkasında duracağı ve Türkiye'yi her şekilde destekleyeceği konusunda açık bir tavır alır" diye konuştu.
Reynolds ayrıca Ankara'da düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...