'Katil Esad'ın 60 bin askeri kaldı'

'Katil Esad'ın 60 bin askeri kaldı'

DÜNYA Haberleri

'Seçkin Birliklerin' komutanı, iç savaşın ilk başladığı dönemde 400 bin olan rejim ordusu mevcudunun şu an 60 bine kadar düştüğünü söyledi.

Adı Abdulcebbar Ageydi. O'nun ismi Türkiye kamuoyunca IŞİD'in Kobani saldırısında birliğiyle beraber Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan geçip kente giderek Kobani savunmasına yardım etmesiyle duydu ancak Suriye iç savaşının sembol isimlerinden biri. Suriye Ordusu'nda 30 yıla yakın görev yapan Ageydi Albay rütbesindeyken ordudan ayrılıp muhaliflerin safına geçti. Bir dönem Halep Askeri Konsey Başkanlığı da yapan Ageydi halihazırda muhalif 'Seçkin Birlikler'in başında.
RUSYA'NINKİ ÇOK BÜYÜK BİR YALAN
Suriye'de yaşanan son süreci Yeni Şafak'a değerlendiren Ageydi, Rusya'nın Suriye'de yaptığı hava harekatlarında tüm dünyayı kandırdığını vurguladı. “Rusya IŞİD'e karşı hava operasyonları yaptığını söylüyor. Bu çok büyük bir yalan” diyen Ageydi, “Rusya Suriye halkını ve Özgür Suriye Ordusu'nu katlediyor. Rusya'nın vurduğu bölgelerde herhangi bir IŞİD varlığı bulunmuyor. Tüm dünyayı kandırıp Suriye halkının üzerine bomba yağdırıyorlar. Şu an Rusya'nın saldırdığı ÖSO birlikleri aslında IŞİD'le en çetin mücadeleye giren yapılar. Rusya Dar İzza, Sahl el Gab, Cisr eş Şuur, Dar İsa, İdlip gibi alanlardaki muhalifleri bombaladı. IŞİD kampları dedikleri bu bölgelerde bir tek IŞİD militanı yok. Rus uçakları sahada IŞİD'e harekat alanı kazandırdı. Çünkü IŞİD'le savaşan ÖSO unsurlarını hedef aldı” ifadelerini kullandı.
MUHALİFLERE ZAMAN KAYBETTİRİLİYOR
ABD'nin Suriye'de yaptıklarının amaç olarak Rusya'dan hiç de farklı olmadığının altını çizen Ageydi, “ABD tüm dünyaya 'muhaliflerin eğitildiğini' iddia ettiği Eğit-Donat programını duyurdu bu program aylarca yürürlükte kalmasına rağmen sadece 54 kişi eğitilebildi. Aslında ABD Suriye halkına zarardan başka bir şey vermiş değil. ABD'nin tek amacı Suriye ordusunun tamamen yok olmasını engellemek ve muhaliflere zaman kaybettirmek." dedi.
REJİM ORDUSU GÜÇ KAYBEDİYOR
Suriye direnişinin ilk başladığı dönem Suriye rejim ordusunda 400 bine yakın asker bulunduğunu ifade eden Ageydi, “Onlardan geriye sadece 60 bin kişi kaldı. Sayı bu şekilde azalınca önce Lübnan Hizbullahıından sonra İran'dan personel desteği gönderildi. Suriye Ordusu bu şekilde ayakta kalabildi. İran ve Hizbullah'tan asker desteği gelmemiş olsaydı şu an bir Suriye ordusundan bahsetmemiz mümkün değildi” şeklinde konuştu.
BÖLÜNME PLANI MASADA KALIR
Suriye'nin Sünni-Alevi ve Kürt bölgesi olarak 3'e bölüme planlarının yapıldığına ilişkin “İran ve Şam rejiminin böyle bir düşüncesi olabilir ama bu plan masada kalır” diyen Ageydi, “Suriye halkı bu kıyama kalktığında tek amacı bu zalim yönetimi alaşağı etmekti. Biz Suriye halkı olarak buna asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
PYD güçlü değil
PKK'nın Suriye kolu PYD tarafından batı desteğiyle Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt koridoru kurulmak istendiği iddiaları zaman zaman gündeme geliyor. PYD'nin bu konuda zaman zaman “Suriye'de Kürt devleti kurmak gibi bir niyetimiz yok” şeklinde açıklamalar yaptığını hatırlatan Ageydi, “PYD'nin böyle bir gücü de yok. Suriye'de tarihsel olarak da baştan sona “Kürt bölgesi” diyebileceğimiz bir alan söz konusu değil. Yerleşim birimleri iç içe geçmiş durumda. Bunların yanında Suriye Kürtleri'nin sadece yüzde 10'u PYD'yi destekliyor. Sadece Batılı devletler ve Rusya bu örgütü desteklediği için güçlü görünüyorlar. Bu desteğe rağmen “PYD güdümlü Suriye Kürdistanı” hayaline en başta Suriye Kürtleri karşı çıkacaktır. Yani ne olacağına devletler veya Rusya değil taleplerimiz ve ne yapabileceğimiz karar verecek.” İfadelerini kullandı.
KOBANİ BİR SURİYE ŞEHRİDİR
IŞİD'in Kobani saldırısı sırasında Türkiye toprakları üzerinden Kobani'ye geçerek birliğiyle birlikte IŞİD'e karşı savaşan Ageydi buradaki amacını da şu şekilde açıkladı: “Kobani bir Suriye şehridir, Halep'e bağlıdır. Ben de bir ÖSO komutanı olarak Kobani'ye giderek IŞİD'e karşı savaştım. Bu hem dini hem de insani görevimizdi. IŞİD'in Kobani'den çıkmasının ardından biz de birliğimizle Kobani'den ayrıldık.”
Diktatör gidince görüşürüz
Ageydi sözlerine şöyle devam etti: “Suriye'de Esed rejimi son bulacak ve Suriye halkı kazanacak. Rusya gidecek, ABD gidecek, İran gidecek, Hizbullah gidecek ama Suriye halkı kalacak; yeni bir ülke kuracak.” Ageydi şu ifadeleri kullandı: “Esed düştüğü anda Suriye'deki olayların yüzde 70'i kendiliğinden son bulunacak. Diktatör gittikten sonra Suriye halkı istediği kişiyi yönetici olarak seçecek. Temiz bir hukuk sistemimiz olacak. Herkes nasıl yaşayacağına kendi karar verecek. Tabii bunlar için bir zamana ihtiyacımız olacak.”
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...