Rusya Fransa'dan özür diledi

Rusya Fransa'dan özür diledi

DÜNYA Haberleri

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova,Fransa Büyükelçisini yanlışlıkla Dışişleri Bakanlığına davet ettikleri için özür dilediklerini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Fransa Büyükelçisini yanlışlıkla Dışişleri Bakanlığı'na davet ettikleri için özür dilediklerini açıkladı. Rossiya 24'e konuşan Zaharova, Duma Başkanı Sergey Narışkin'in de aralarında bulunduğu parlamento heyetinin uçağına Fransız jetlerinin yaklaştığı ile ilgili iddiaların doğru olmadığının tespit edildiğini açıkladı.
Uçak İsviçre'ye ait
Zaharova, "Durum açık bir şekilde analiz edildi. Fransa, Rus uçağına tehlikeli bir şekilde yaklaşan uçağın Fransa değil, İsviçre Hava Kuvvetleri'ne ait olduğunu ifade etti. Bunda sonra da diplomatik kanallarla Fransa'ya özrümüz iletildi" dedi.
Rusya açıklama bekliyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İsviçre'den olayla ilgili açıklama beklediklerini söyledi. Cenevre'de yapılan parlamentolararası toplantı için bölgeye giden uçağa, Fransa hava sahasında bir savaş uçağının tehlikeli bir şekilde yaklaştığı iddia edilmiş, Rusya Dışişleri Bakanlığı da Fransa'nın Moskova Büyükelçisini çağırarak izahat istemişti.
Kriz tatlıya bağlandı
İsviçre'ye giden Rusya Meclis Başkanı Sergey Narişkin'i taşıyan uçağın havada bir savaş jeti tarafından taciz edilmesi, Moskova ile Paris arasında kısa süreli diplomatik krize yol açmıştı.
Rusya, Fransa'nın Moskova Büyükelçisi Jean-Maurice Ripert'i Dışişleri Bakanlığına çağırarak tepkisini iletti. Fransa ile İsviçre'nin ortak hava sahasında yaşanan taciz olayının, İsviçre savaş uçağı tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılması üzerine bu kez Rusya, Fransa'dan "yanlış anlaşılma" için resmen özür diledi.
Rusya'dan yapılan ilk açıklamada, tacizden dolayı duyulan derin endişe dile getirilmiş ve bunun Paris ile Moskova arasındaki ilişkilere zarar vereceği uyarısında bulunmuştu.
Fransa Savunma Bakanlığı suçlamayı reddederken, Fransa Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu uçağın İsviçre Hava Kuvvetlerine ait olduğunu açıklamıştı.
Rusya Meclis Başkanı ve beraberindeki heyet, 133. parlamentolar arası birlik genel kurul toplantısına katılmak üzere Cenevre'ye gidiyordu.
İsviçreli yetkililer ise daha sonra yaptıkları açıklamada, savaş uçağının kendilerine ait olduğunu ve "rutin performans uçuşu gerçekleştirdiğini" belirtirken, taciz iddiasının doğru olmadığını, "savaş uçağı ile sivil uçak arasında önemli bir mesafe olduğunu" bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...