İsrail 'idari tutuklama ve yıkımlara' hız verdi

/ Kaynak: AA
İsrail 'idari tutuklama ve yıkımlara' hız verdi

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail hapishanelerindeki Filistinli idari tutuklu sayısının 400'e yükseldiği bildirildi.

Bu ay başından itibaren 60 kişi için daha idari tutukluluk kararı verilmesinin ardından, İsrail hapishanelerindeki Filistinli idari tutukluların sayısı 400'e ulaştı.
Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail yönetiminin ekim ayı başından itibaren 60 Filistinli için daha "idari tutuklama" kararı çıkardığı ve  böylece İsrail hapishanelerindeki Filistinli idari tutukluların sayısının 400'e ulaştığı belirtildi. 
Açıklamada bu durumun, geçen haftalarda Filistinliler aleyhine bir dizi yeni düzenlemeye imza atan Binyamin Netanyahu hükümetinin uygulamalarının bir neticesi olduğu ifade edildi. 
Filistinli tutuklunun evi için "yıkım kararı"
Öte yandan İsrail, Batı Şeria'da yer alan Nablus kentinde iki Yahudi yerleşimcinin öldürülmesi olayına karıştığı gerekçesiyle gözaltına aldığı Filistinli Ragıp Alyun'un aynı kentinde bulunan evinin yıkılması yönünde karar aldı. 
AA muhabirine konuşan Ragıp Alyun'un kardeşi Rami, bu sabah Nablus'un Dahiye Mahallesi'nde bulunan evlerine baskın düzenleyen İsrail askerlerinin, "evlerinin yıkım kararına" ilişkin yazılı bir belgeyi kendilerine teslim ettiğini söyledi. 
Yıkım kararına itiraz edebilmeleri için iki gün süre tanındığını belirten Alyun, "Askerler evimizin yanı sıra kardeşimin dükkanında da aramalar yaptı. Kardeşimin tutuklanmasının üzerinden üç hafta geçti ve bu süre zarfında evimize birçok kez bu tür baskınlar yapıldı" dedi. 
İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla, İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, Filistinliler 1 ila 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.
İsrail güvenlik kabinesi, önceki hafta, Filistinlilere yönelik "evlerin yıkılmasında acele edilmesi, idari tutukluluğun çerçevesinin genişletilmesi ve güvenliğin artırılması" gibi kararlar almıştı. 

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...