Türkiye'nin bölgedeki önemini vurgulayan makale

/ Kaynak: AA
Türkiye'nin bölgedeki önemini vurgulayan makale

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Temsilciler Meclisi'nin eski Cumhuriyetçi üyesi Burton, Obama yönetimini eleştiren ve Türkiye'nin bölgedeki önemine işaret eden bir makale kaleme aldı

Geçmişte Indiana eyaletinden meclis üyeliğine seçilen Burton, Washington Times'ın internet sitesinde yayınlanan makalesinde, Kongre'de geçirdiği 30 yıllık süre içinde ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde görev yapma ayrıcalığına sahip olduğunu hatırlatarak, ABD'nin dış politikasında basit bir kuralın uygulanması gerektiğini, bunun, dostların desteklenmesi ve düşmanlara güçlü biçimde karşı gelinmesi olduğunu söyledi. 
Dan Burton, Obama yönetiminin, bu kuralın gerisinde kaldığını, düşmanları şımarttığını, Suriye, İran, Kuzey Kore, Libya ve Mısır'daki olayları kötü yönettiğini savunarak, bunu en iyi, can havliyle Ortadoğu'dan ve DAEŞ'in zulmünden kaçan yüz binlerce sığınmacının anlatabileceğini belirtti. 
Durumu kurtarmak için hala çok geç kalınmış olmayabileceğini ifade eden Burton, bunun için dost ve müttefiklere ihtiyaç duyduklarını, bölgede ümitsizce ihtiyaç duydukları en önemli dost ve müttefikin Türkiye olduğunu vurguladı.
Öncelikle Türkiye'nin Avrupa, Ortadoğu ve Asya'nın kesiştiği bir noktada bulunduğuna işaret eden Burton, Irak, Suriye, Ukrayna, Azerbaycan ve Bulgaristan'a yakınlığının, Türkiye'yi insani yardım operasyonları ve aynı zamanda gerekirse askeri tecrit harekatları açısından ideal bir konuma sahip hale getirdiğini söyledi. Burton, Türkiye'nin, 2014 yılından bu yana Türk üslerinden kalkan DAEŞ'e karşı koalisyon uçaklarının keşif uçuşları yapmasına izin verdiğini, temmuz ayında da DAEŞ hedeflerine karşı muharip görevler için uçuşlara izin vermeyi kabul ettiğini ve teröristlere karşı kendi askeri harekatını başlattığını hatırlattı. 
Dan Burton, bu çabaların, DAEŞ'in Türkiye sınırındaki bölgeye erişme olasılığını ortadan kaldırmanın yanı sıra örgütün DAEŞ yanlısı savaşçılara ve ticaret yollarına erişimini kısıtlayarak örgütü önemli ölçüde zayıflattığına işaret etti. 
Coğrafi konumunun, Avrasya ve Basra Körfezi'ndeki doğalgaz ve petrol kaynaklarının kullanımı için yeni boru hatları kurulması yönünde ABD ve Avrupa'nın çabaları açısından Türkiye'yi kilit öneme sahip ülke konumuna getirdiği ifade eden Burton, siyasi açıdan da Müslüman çoğunluğa sahip Türkiye'nin laik bir demokrasi olduğunu hatırlattı. 
Burton, Türkiye'nin, istikrar sağlandığında, demokrasinin işler hale gelebileceğine tanıklık edilmesi açısından bölgedeki diğer ülkelere ilham kaynağı olduğunu belirterek, diğer bölgesel aktörlerle tarihi, kültürel ve dini malumat ve bağlara sahip olan Türkiye'nin bu özelliğinin, ülkeyi dünyanın çok hassas bir bölgesinde tabii bir arabulucu yaptığı söyledi. 
ABD Temsilciler Meclisi'nin eski Cumhuriyetçi üyesi Dan Burton, makalenin sonunda "Tüm bu nedenler ve fazlası için Türkiye ile dostluğumuzu sahiplenmeliyiz" ifadesi kullandı. 

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...