'Batı Şeria, Kudüs ve İsrail'de artan şiddetten endişeliyim'

/ Kaynak: AA
'Batı Şeria, Kudüs ve İsrail'de artan şiddetten endişeliyim'

DÜNYA Haberleri  / AA

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Batı Şeria'nın Ramallah kentinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Bölgede devam eden gerginlik ve şiddet olaylarından endişe duyduğunu ifade eden Ban, "Bugün buraya geldim çünkü işgal edilmiş Filistin toprakları, Kudüs ve İsrail'de artan şiddet karşısında endişeliyim. Şiddet barış getirmez aksine çözüm yollarını ortadan kaldırır" dedi.
Ban, "Devlet Başkanı Abbas'ın şiddetin sona ermesi için sarf ettiği çabalardan memnuniyet duyduğunu" belirterek, "Saldırıların, barışı getirmeyeceğini ifade ediyorum. Saldırılar, daha fazla kurban verilmesine neden oluyor" diye konuştu.
Şiddete başvuran gençleri hoş karşılamadığını belirten Ban, "Şiddet, Filistinlilerin, devlete kavuşacakları, komşularıyla barış ve güvenlik içinde yaşayacakları günü erteliyor. İki tarafın da iki devletli çözüm hedefine ulaşmak için adım atması gerek" ifadelerini kullandı.
Her iki tarafın da şiddeti kınayıp ortalığın sakinleşmesi için çalışması gerektiğine işaret eden Ban, "İsraillilerin sürekli korku içinde yaşamasının önüne geçilmesi önemli. Batı Şeria'daki durum da ciddi önem vermemiz gereken bir konu. Bu noktada yerleşim birimi faaliyetleri yasal değil. İki devletli çözümü baltalıyor. Filistinli gençlerin umutlarının yok olması neticesinde yaşadığı ümitsizlik de göz ardı edilemez" dedi.
"Kutsallara yönelik saldırılar din kökenli çatışmalarını kapısını açtı"
Filistin Devlet Başkanı Abbas ise "İşgalin sürmesi ve özellikle Mescid-i Aksa olmak üzere Kudüs'teki kutsallara yönelik saldırılar, din kökenli çatışmaların kapısını açabilir ve ne yazık ki açtı da. Biz bunu istemiyoruz. Bunun sonuçları konusunda uyarıyoruz" dedi.
"Halkımız ve gençlerimiz şiddet ve gerginliği yükseltmek istemiyor" diyen Abbas, karamsarlık ve işgalin devam etmesinin gençlerin geleceğini kararttığını bunun da duruma isyan etme noktasına getirdiğini kaydederek, "Bizi umutsuzluğa sokmayın" ifadelerini kullandı.
Son günlerde tırmanan gerginliği görüşmek üzere Kudüs'e gelen BM Genel Sekreteri Ban, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinin ardından Batı Şeria'ya geçmişti.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...