Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Güney Afrika'da binlerce öğrenci sokaklara döküldü

Güney Afrika'da binlerce öğrenci sokaklara döküldü

DÜNYA Haberleri

Cape Town'da binlerce öğrenci harç artışını protesto etmek için parlamentoya yürüdü.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentindeki Witwatersrand Üniversitesinde geçen hafta başlayan harç protestosu ülke genelinde üniversitelere yayıldı.


Cape Town Üniversitesi (UCT) öğrencileri önderliğinde 2015-2016 eğitim harçlarına uygulanacak yüzde 6'lık zammı protesto etmek isteyen binlerce öğrenci başkentteki parlamento binasına yürüdü.


Yüksek Eğitim ve Öğretim Bakanı Blade Nzimande, harç ücretlerini görüşmek için rektörlerle dün bir araya gelmiş, görüşmede harçlara yapılan yüzde 10,5'lik artışın yüzde 6 olmasına karar verilmişti.


Öğrenciler ise yüzde 6'lık harç zammını da yüksek bularak protestolara hız verdi. Parlamento binası önünde toplanan binlerce öğrenci, kapıyı zorlayarak içeri girince polis müdahalesiyle karşılaştı. Kalabağı dağıtmak için polisin defalarca ses bombası kullandığı gözlendi.


Bina dışına çıkarılan öğrenciler bakanın kararını kınayarak “Blade'i isteriz” diye sloganlar atıp şarkılar eşliğinde protestolarını sürdürdü.


Maliye Bakanı Nhlanhla Nene'nin mini bütçe görüşmelerini yaptığı esnada toplanan kalabalığın içeri girmesini engelleyen polisin zor anlar yaşadığı, öğrencilerin polislerin üzerine su şişeleri attığı görüldü.


Eğitim Bilimleri öğrencisi Peals Suys, ailesinde kimsenin çalışmadığını, zamlı harcı ödeyecek güçlerinin olmadığını, harçlarda “sıfır artış” istediklerini söyledi.


Cape Town Üniversitesi öğrencisi Aisha Hamdulay, halihazırda yıllık olarak 60 bin rand (yaklaşık 4500 dolar) ödediğini, ücretin zaten yüksek olması nedeniyle artışı kabul etmeyeceklerini ifade etti. 


Ülke genelinde 14 üniversiteden binlerce öğrencinin katılımıyla gerçekleşen protestolar sonucunda derslerin iptal edildiği de öğrenildi.


Port Elizabeth kentindeki Nelson Mandela Metropolitan üniversitesinde ise polis göstericileri dağıtmak için plastik mermi kullandı. Üniversitenin öğrenci lideri Baxolile Nodada, sakin bir şekilde eylem yaptıklarını, polisin müdahalesi sonucu birçok arkadaşının yaralandığı iddia etti. Polis ise açıklamasında, plastik mermilerin öğrencilerin polise taş atmasından sonra kullanıldığını iddia edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...