Kral Selman, Sisi'ye haddini bildirdi

Kral Selman, Sisi'ye haddini bildirdi

DÜNYA Haberleri

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Mısır'daki darbe yönetimine yönelik sert hamlelerine devam etti.

Kral Selman, Yemen'den sonra Mısır'da da Müslüman Kardeşler politikasını olumlu yönde değiştirdi.
Kral Selman geçtiğimiz Şubat ayında tahta çıktı. Abisinin aksine Mısır'daki darbe yönetimine mesafesiyle dikkat çekti.
Önceki dönemin aksine Türkiye ve Katar ile dondurulan ilişkileri düzeltti. Kral'ın yeni dış politikasında Suudi sermayesinin rotası da Türkiye'ye çevrildi.
İHVAN KONUSUNDA DEVRİM GİBİ KARARLAR
En çok merak edilen konu Suudi Arabistan'ın yeni dış politikasında Müslüman Kardeşlere nasıl tavır alınacağıydı. Kral Selman, İhvan konusunda da devrim gibi kararlar aldı.
İlk adım Yemen'de atıldı. Yemen'de Müslüman Kardeşler ekolünden gelen iktidara yönelik darbeye sessiz kalan Suudi yönetimi, Kral Selman'ın tahta çıkmasıyla yanı başındaki İran yapılanmasına sert tepki gösterdi.
SİSİ'YE MESAFEYİ KOYDU
Kral Selman'la birlikte Mısır'daki 3 Temmuz darbesine yönelik Suudi desteği kesildi. Sisi'ye mesafe konuldu. Bu Şubat ayından itibaren böyleydi.
Yeni gelişmelere gelince. Suudi Arabistan, Sisi'yle arasına mesafe koymakla birlikte, Mısır ihvanına yönelik politikasını da değiştirme kararı aldı.
Suudi Arabistan ile darbeci Sisi arasındaki tansiyonu doruğa çıkaran gelişme ise Kahire'de yaşandı. Mısır'daki darbeciler Suudi Arabistan'ın hem Türkiye'ye hem de İhvan'a yakın olmasından ciddi derecede rahatsızlık duymaya başlayınca bu endişelerini dile getirdi.
SİSİ'DEN KRAL'A MESAJ
Sisi yönetimi, Suudi Arabistan'ın Kahire Büyükelçisi Ahmed El Kattan'a “Cumhurbaşkanımız, Türkiye ve Müslüman Kardeşler konusunda gerekli duruşunuzu ortaya koyun” mesajı iletti. Mısır gazetelerinde Sisi'nin bu mesajının Kral Selman'ı bir hayli öfkelendirdiği yazıldı.
Sisi, Suudi Arabistan'ın Türkiye ve İhvan ile ilişkilerini kesmesi için bir adım daha attı. Arap Birliği aracılığıyla halen Mısır'daki yönetimle arası iyi olan Birleşik Arap Emirliklerinden yardım istendi. Sisi yönetimi, B.A.E'ye “Suudi Arabistan'la ihvan siyasetini değiştirmeleri konusunda görüşün” talebini iletti.
GAZZE KONUSU
Sisi bu adımları atarken Suudi Arabistan, Mısır yönetimine bir sert tepki de Gazze konusunda verdi. Sisi'ye Gazze'ye yönelik Refah'taki ablukanın kaldırılması için baskı yapıldı. Kral Selman'ın Hamas lideri Halid Meşal'le gerçekleştirdiği görüşme sonrası Mısır'a yönelik Gazze baskısını daha da arttırdığı belirtildi.
Kral Selman'ın Sisi'ye yönelik sert adımları Mısır'da darbe yönetimine yakınlığıyla bilinen Şurug el Mısriyye gazetesinde de yer buldu. Gazete, Suudi Arabistan'ın Türkiye, İhvan, Hamas ve Suriye konularındaki hamlelerinden endişe duyduklarını yazdı.
Mısır'ın Suudi Arabistan'ın bu adımlarına karşılık İran ve Rusya ile yakınlaşma yoluna gittiği vurgulanıyor.
Özellikle İran'ın Kral Selman'a yönelik saldırgan tavrına ve Hac sırasındaki ölümlerle ilgili Tahran kaynaklı spekülasyonlara Mısır'dan destek geldiği biliniyor.
Diriliş Postası yazarı İsmail Yaşa da, Suudi Arabistan ile Mısır arasındaki gerginliğin sonucunda Suudi büyükelçisi Ahmet el Kattan'ın Kahire'yi terk ettiğini yazdı. Yaşa yazısında, Kral Selman'ın Sisi'ye olan desteği çektiğini bu durumun Mısır'daki darbeciler tarafından tepkiyle karşılandığını ve Mısır'ın Suudi Arabistan'ın aksine Suriye'de Esed rejimini savunmaya başladığını vurguladı.
KAYNAK: HABER 7

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...