UNESCO'dan İsrail'e kınama

/ Kaynak: AA
UNESCO'dan İsrail'e kınama

DÜNYA Haberleri  / AA

UNESCO, İsrail'in Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya girişlere sınırlama getirmesini kınadı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), İsrail'in Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya girişlere sınırlama getirmesini kınadı.
UNESCO İcra Kurulu tarafından kabul edilen kararda, "İsrail'in, El-Aksa Camisi'ndeki ibadeti kısıtlaması ve kutsal ibadet yerinin yönetimi ile ilgili tavrının kınandığı" bildirildi.
"İsrail'de aşırı sağcı grupların dini ibadet yeri bölgesindeki tahrik edici davranışlarından endişe duyulduğu" ifade edilen kararda, "İsrail'den bu tahriklerin önüne geçilmesi için gerekli tedbirleri alması" istendi.
Oylamada, 26 ülke "evet", aralarında ABD, İngiltere ve Almanya'nın bulunduğu 6 ülke ise "hayır" oyu kullandı. Fransa'nın da içinde bulunduğu 25 ülke ise "çekimser" oyu verdi.
Arap ülkelerinin, "Batı Duvarı'nın (Ağlama Duvarı) sadece Müslümanlara ait olduğunu ve Mescid'i Aksa'nın bir bölümünü oluşturduğunu" ifade eden bir maddeyi karar tasarına eklemek için girişimde bulunduğu, ancak daha sonra bundan vazgeçildiği bildirildi.  
Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Külliyesi, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Siyonist yerleşimciler, içinde Kıble Mescidi ile
Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu külliye sahasının altında Hazreti Süleyman mabedi kalıntılarının yer aldığı inancıyla kazı çalışmaları yapıyor.
Aşırı sağcı Siyonist yerleşimciler ve bazı İsrailli yetkililer, zaman zaman Mescid-i Aksa Külliyesi içindeki avlu ya da binalara girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.
Öte yandan UNESCO İcra Kurulu Kosova'nın adaylığını onayladı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...