'Suriye'nin geleceğine Suriye halkı karar verecektir'

/ Kaynak: AA
'Suriye'nin geleceğine Suriye halkı karar verecektir'

DÜNYA Haberleri  / AA

Kerry, Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vereceğini, siyasi sürecin Suriyelilerin liderliğinde ve sahipliğinde olacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'deki iç savaşa çözüm bulmak amacıyla Viyana'da düzenlenen uluslararası görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Rusya ve İran ile Viyana görüşmelerine katılan diğer ülkeler arasında, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in geleceği konusunda görüş farklılıklarının devam ettiğini vurgulayan Kerry, bununla birlikte iç savaşa siyasi çözüm bulabilmek için diplomatik çabalarını yoğunlaştırarak sürdüreceklerini açıkladı.
Kerry, Viyana görüşmelerinin yeni diplomatik sürecin ilk adımı olduğunu kaydederek, "Ben gerçekçiyim ve bunun zor olduğunu biliyorum" dedi.
ABD, Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan ve İran'ın da aralarında bulunduğu 17 ülkenin katıldığı Viyana görüşmelerinde, tarafların bazı siyasi konularda ilerleme sağladıklarını belirten Kerry, siyasi çözüm süreci konusunda BM'ye çağrıda bulunduklarını söyledi.
- Ateşkes için ortak çaba
Kerry, Viyana görüşmelerine katılan ülkelerin ateşkes konusunda da BM ile çalışacaklarına işaret ederek, "Suriye konusunda yeni siyasi sürece paralel olarak ve kesin bağlayıcı bir tarihte ülke çapında başlatılabilecek bir ateşkesin yöntemlerini ve uygulamasını ele almak konusunda BM ile anlaştık" dedi.
Viyana'da tarafların uzlaşma sağladıkları konulara ilişkin hazırladıkları ortak açıklamadan bölümler okuyan Kerry, katılımcı ülkelerin, "Suriye'nin birliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve laik niteliğini" temel kabul ettiklerini vurguladı.
Kerry, "Siyasi süreç, Suriyelilerin liderliğinde ve onların sahipliğinde olacak, Suriye'nin geleceğine Suriye halkı karar verecektir" dedi. 
Katılımcı ülkelerin DAEŞ ile mücadele edeceklerini vurgulayan Kerry, "Hepimiz şuna inanıyoruz ki DAEŞ ve diğer terörist örgütlerin Suriye'yi yönetmelerine asla izin verilemez" şeklinde konuştu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de görüşmelerin "tarihi ve mühim" olduğunu belirterek, "Masadaki bütün büyük sorunları ele aldık" dedi.
Toplantının kolay bir toplantı olmadığını vurgulayan Mogherini, "Fakat görüşmelerin devam etmesine yönelik ortak bir zemin bulduk" diye konuştu.
İlk defa bütün aktörlerin bir masa etrafında buluştuğunu kaydeden Mogherini, geleceği inşa edecek ortak bir zeminin bulunduğunu inandığını söyledi. Mogherini, "BM şemsiyesi altında hepimizin bir araya geleceği siyasi sürecin başlatılması için umut var" dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise toplantıyı "uzun, üretken ve değerli" olarak nitelendirerek, "Taraflar arasında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın geleceğiyle ilgili çok önemli farklılıklar var" dedi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...