AB, Belarus'a yaptırımı 4 aylığına askıya aldı

/ Kaynak: AA
AB, Belarus'a yaptırımı 4 aylığına askıya aldı

DÜNYA Haberleri  / AA

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, aralarında Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko dahil 170 kişi hakkındaki yaptırım kararlarını askıya aldı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko dahil 170 kişi hakkındaki seyahat yasağı ve varlık dondurma kararlarını 4 aylığına askıya aldı. Karara gerekçe olarak, Belarus'un tüm siyasi tutukluları serbest bırakması gösterildi. 
AB Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, ''AB-Belarus ilişkilerini geliştirme" bağlamında, bu ülkeye uygulanan yaptırımlara ilişkin yeni kararlar alındığı belirtildi. Açıklamada, aralarında Devlet Başkanı Lukaşenko dahil 170 kişi hakkında seyahat yasağı ve varlık dondurma ile 3 şirket hakkındaki varlık dondurma kararlarının 4 aylığına askıya alındığı bildirildi.
Bu adıma gerekçe olarak da tüm siyasi tutukluluların 22 Ağustos'ta serbest bırakılmasının gösterildiği açıklamada, ''Siyasi tutukluların serbest bırakılması, AB'nin uzun süredir atılmasını istediği bir adımdı. AB, Belarus'taki demokrasi ve insan haklarının durumunu yakından izlemeyi sürdürecek'' ifadesine yer verildi.
Kararın, ''AB-Belarus ilişkilerini geliştirmeyi sağlayacak daha başka olumlu gelişmeler için cesaret verici'' olduğu belirtilen açıklamada, muhalif isimlerin ortadan kaybolmasından sorumlu tutulan dört kişi hakkındaki yaptırım kararları ile silah ambargosunun ise devam edeceği vurgulandı.
Karar, 31 Ekim'de yürürlüğe girecek ve 29 Şubat 2016'a kadar geçerli olacak.
AB'nin bu kararı, Rusya ile yakın ilişkileri olan Belarus'u, Moskova'nın etkisinden uzaklaştırma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. 21 yıldır iktidarda olan Lukaşenko, 12 Ekim'de yapılan seçimde 5. kez Devlet Başkanlığı görevine seçilmişti. 

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...