'Kürt bölgesinin petrol satışı için önünde engel kalmadı'

/ Kaynak: AA
'Kürt bölgesinin petrol satışı için önünde engel kalmadı'

DÜNYA Haberleri  / AA

IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Kürt bölgesinin önünde petrol satışı için engelin kalmadığını bildirdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı, ABD Teksas Eyaleti Mahkemesi'nin, Irak Petrol Bakanlığı tarafından açılan davayı düşürdüğünü ve Kürt bölgesinin önünde petrol satışıyla ilgili hiçbir engelin kalmadığını bildirdi.
IKBY hükümetinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamada,  "ABD Teksas Eyalet Mahkemesi, Irak Petrol Bakanlığı'nın açtığı haksız ve temelsiz davayı düşürdü. Kürdistan hükümeti olarak, bu karardan memnuniyetimizi ifade ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Petrol satışının önünde artık herhangi bir yasal engelin kalmadığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Kürdistan bölgesi hükümetinin önünde, ne ABD ne dünyanın herhangi bir ülkesinde petrol satışıyla ilgili hiçbir engel kalmamıştır. Petrolün dış bir ülkeye sevkıyatı ve dünya piyasalarında satışı, Kürdistan hükümetinin Irak Anayasası'ndan doğan yasal bir hakkıdır."
- Petrol gerginliği Haziran'da başladı
Ceyhan Limanı'ndan 1 milyon varillik Kürt petrolüyle 23 Haziran'da yola çıkan United Kalavrvta tankeri, Teksas'ın Galveston Limanı'na yaklaşmış ve yükünü boşaltmak için beklemeye başlamıştı. Ancak Bağdat merkezi hükümeti, petrol yüklü tankerin planlanan varış yerindeki bölgesel mahkemeye "gemideki petrolün yasadışı yollardan temin edildiği ve Irak Petrol Bakanlığının izni alınmadan satıldığı" gerekçesiyle dava açmıştı.
Güney Teksas Bölgesel Mahkemesi hakimi Nancy Johnson, Bağdat yönetiminin lehine karar vererek, halen tankerde bekleyen 100 milyon dolar değerindeki 1 milyon varil ham petrole taraflar arasında anlaşma sağlanana kadar el konulmasına hükmetmişti.
Ancak Kürt Yönetimi, merkezi Bağdat hükümetine karşı dava açtı ve iki hafta devam eden hukuki sürecin ardından, Güney Teksas Bölgesel Mahkemesi, Kürt Yönetimi lehinde bir karar aldı. Bu karara göre Irak Kürt bölgesinin petrolü, ABD topraklarında satılabilecekti.
Alınan bu kararla mahkeme süreci henüz tamamlanmamış ve dava kapanmamıştı. Mahkemenin son aldığı kararla dava düşürüldü ve IKBY'nin Teksas Eyaleti'nde petrol satışının önündeki tüm engeller kaldırıldı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...