Filistin-İsrail sorunu için yeni BMGK tasarısı

/ Kaynak: AA
Filistin-İsrail sorunu için yeni BMGK tasarısı

DÜNYA Haberleri  / AA

BMGK'nın geçici üyesi Yeni Zelanda, İsrail-Filistin arasındaki çatışmaların artması nedeniyle, yeni bir karar tasarısı hazırlayarak BMGK üyelerine dağıttı.

Yeni Zelanda, Ortadoğu barış sürecini hareketlendirmek ve bölgedeki tansiyonu azaltmak için BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırladı.
İsrail ve Filistin arasında çatışmaların artması nedeniyle BMGK'nın geçici üyesi Yeni Zelanda, yeni bir karar tasarısı hazırlayarak BMGK üyelerine dağıttı.
Tasarıda, iki devletli çözümü temin etmek için başlayan diyalog sürecinin 17 aydır askıda olması nedeniyle üzüntü duyulduğu belirtilerek, şiddet döngüsünün yeniden başlamasından endişe edildiği kaydedildi.
Tüm taraflardan şiddeti engellemeleri ve kendi toplumlarına açıkça itidal çağrısı yapmaları istenen tasarıda, barışa giden yolun sadece müzakerelerden geçtiği vurgulandı.
Taraflara müzakerelere bir an önce dönmeleri ve karşılıklı güvenin tesis edilmesi çağrısı da yapılarak, Ortadoğu Dörtlüsü, BMGK ve diğer ilgili ülkelerden müzakere zemininin hazırlanmasına destek vermeleri istendi.
Tasarıda iki tarafa provokasyonlardan kaçınmaları çağrısı da yapılarak İsrail'den işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşim birimi kurma faaliyetlerini durdurması ve Filistinlilerin konutlarını yıkmaya son vermesi, Filistin'den de sorunu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürmekten vazgeçmesi talep edildi.
Harem-üş Şerif ve Kudüs'teki kutsal mekanlardaki statükoyu tehdit eden eylemlerden kaçınılması da istenen tasarıda taraflara, diğer tarafın bütünlüğü ve liderine yönelik olumsuz açıklamalarda bulunmama çağrısı yapıldı.
Geçen yıl Ürdün tarafından sunulan ve İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarından belirli bir süre içinde çekilmesini isteyen karar tasarısı 15 üyeli Konsey'de yeterli desteği sağlayamamıştı.
Bu süre içerisinde Fransa konuya ilişkin benzer bir karar tasarısı hazırladığını duyurmuştu ancak söz konusu tasarıya ilişkin bir gelişme olmadı.
Yeni Zelanda'nın tasarısının ne zaman Konsey gündemine alınacağına ilişkin açıklama yapılmadı.
BMGK'nın daimi üyesi ABD'nin, İsrail'in istemediği bir tasarının Konsey'de kabul edilmesine izin vermesi beklenmiyor. 

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...