HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Irak Başbakanı İbadi'nin 'yasama' yetkisi geri alındı

Kaynak: AA
Irak Başbakanı İbadi'nin 'yasama' yetkisi geri alındı

DÜNYA Haberleri  / AA

Irak Parlamentosu'nun, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin 'kanunlarla ilgili yasama yetkisini' oy çokluğuyla geri aldığı bildirildi.

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Milletvekili Adil Nuri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak Parlamentosu'nda yapılan 34'üncü oturumda, Başbakan İbadi'nin kanunlarla ilgili yasama yetkisi oy çokluğuyla geri alındı. Bu karara göre, kanunlarla ilgili yasama yetkisi tekrar parlamentoya geçti" ifadelerini kullandı. 
İbadi'nin yolsuzlukla mücadele adı altında başlattığı "reform adımlarına" destek verilmesi için parlamentonun kendisine yetki verdiğini dile getiren Nuri, "Reformun hızlı bir şekilde işlemesi ve kanun değişikliği hususunda aksamanın yaşanmaması için, parlamentodaki tüm parti ve koalisyon güçleri İbadi'ye tam yetki verdi. Ancak söz konusu reformların uygulanmasında ciddi sorunlar yaşandı ve şu ana kadar hiçbir reform kararı sonuçlanmadı. Bunun üzerine daha önce kendisine verilen yetkiler geri alındı. Parlamento dışında hiç kimsenin kanun değişikliği yapma yetkisi yok" dedi. 
Irak Başbakanı İbadi, ülkede "yolsuzlukla mücadele ve reformlar" çerçevesinde 9 Ağustos 2015 ve sonrasında bir dizi kararlar almıştı. Cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcılığını kaldıran ve 33 olan bakanlık sayısını 22'ye indiren İbadi, bakanlıklarda bulunan tüm müsteşarlıkları lağvettiğini açıklamıştı. İbadi, tüm başkanlık ve devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin de kaldırılmasına karar vermişti. Söz konusu kararlar çerçevesinde İnsan Hakları Bakanlığı da lağvedilmişti. "Reform kararları", 9 Ağustos'ta Bakanlar Kurulu, iki gün sonrasında ise parlamentoda "oy birliğiyle" kabul edilmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...