İsrail'in 5. Cumhurbaşkanı Navon gömüldü

/ Kaynak: AA
İsrail'in 5. Cumhurbaşkanı Navon gömüldü

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail devletinin kurucusu Ben Gurion'a 11 yıl genel sekreterlik yapan Navon, 1978-83 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuştu.

94 yaşında ölen İsrail'in 5. Cumhurbaşkanı İzak Navon için resmi cenaze töreni düzenlendi. Navon için, Batı Kudüs'teki Herzl dağında düzenlenen cenaze törenine İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Başbakan Binyamin Netanyahu ve eski cumhurbaşkanlarından Şimon Perez'in de aralarında hazır bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

- İzak Navon kimdir

Bir seferad Yahudisi olan ve Kudüs'te doğan İsrail'in 5. Cumhurbaşkanı İzak Navon'un kökleri, anne tarafından Fas'a, baba tarafından İspanyol engizisyon mahkemelerinden kaçarak Osmanlıya sığınan Yahudilere dayanıyor.

Filistinlilere yönelik katliamlar yapan Haganah adlı siyonist paramiliter örgüte 1940 yılında üye olan Navon, Arapların yaşadığı birçok köyü yok ederek İsrail'in kurulmasına zemin hazırlayan örgütte görev yaptı.

Arap ve İslam kültürü üzerine lisans eğitimi yapan Navon, İsrail'in ilk Başbakanı Ben Gurion'un siyasi sekreterliğini yaptı. 1972-1977 yılları arasında Dünya Siyonist Örgütü Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Navon, milletvekili olmasının ardından 1978'de Knesset tarafından Cumhurbaşkanı seçildi. İyi derecede Arapça dahil 4 dil bilen Navon, siyasi kariyerini 1984'de Eğitim Bakanlığı yaparak sonlandırdı.

Çok sayıda kitap ve oyun yazarı da olan İzak Navon, Cumhurbaşkanlığı döneminde Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat'la İsrail'de bir araya gelmiş, iki ülke arasında 1978'de imzalanan "Camp David Barış Antlaşması"na da israil adına imza atan isim olmuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...