BM Myanmar'dan Rohingyalılara vatandaşlık hakkı vermesini istedi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
BM Myanmar'dan Rohingyalılara vatandaşlık hakkı vermesini istedi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

BM Genel Kurulu 3. Komitesi, Myanmar'dan yasasını değiştirerek Rohingyalara tam vatandaşlık hakkı tanımasını istedi.

BM Genel Kurulu'nun insan haklarından sorumlu 3. Komitesi, Myanmar'ı Rohingya Müslümanlarına yönelik ayrımcı tutumları nedeniyle uyararak, Müslüman azınlıklara vatandaşlık haklarının verilmesini istedi.

BM Genel Kurulu 3. Komitesi'nde her yıl Myanmar, İran, Kuzey Kore ve Suriye gibi yaygın insan hakları ihlali yaşanan ülkelerin durumu değerlendirilerek, karar tasarıları görüşülüyor.
Komitede kabul edilen tasarılar, onaylanması için BM Genel Kurulu'na gönderiliyor. BM Genel Kurulu'nda alınan kararların yaptırım gücü yok ancak uluslararası toplumun pozisyonunun görülmesini sağlıyor.
Bu yılki Myanmar tasarısında seçimlerin barışçıl şekilde geçmesinden duyulan memnuniyet vurgulanırken, özellikle Rohingya Müslümanlarına yönelik hak ihlallerine işaret edildi.
Tasarıda Myanmar hükümetinden Rohingyalar ile tüm azınlıkların temel insan haklarını koruması istenerek, Rohingyaların tam vatandaşlık hakkının tanınması talep edildi.
1982'de değiştirdiği vatandaşlık yasası ile Rohingyaların vatandaşlık hakkını alan Myanmar, Rohingyaların Maynamar'a ait olmadığını savunuyor. Son seçimde de Müslüman azınlığın oy kullanma ve aday olması engellendi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...