DAEŞ: En çok isim değiştiren örgüt

Düzenleyen:
DAEŞ: En çok isim  değiştiren örgüt

DÜNYA Haberleri

Yaptığı vahşi katliamlarla dünya gündeminden düşmeyen terör örgütü DAEŞ’in 2013 yılında kurulduğu söylenir. Oysa eli kanlı örgütün 16 yıllık bir geçmişi var.

1999 yılında “Cemaat Al Tavhid ve-l Cihad” adıyla Ürdünlü Ebu Mus’ab El Zerkavi tarafından kurulun örgüt, bugüne kadar sürekli isim değiştirdi. AQI, IŞİD, DAEŞ, DAİŞ, ISIL, ISIS örgütün bilinen isimlerinden bazıları. İşte DAEŞ’in örgütlenme ve genişleme özeti: 

2011 - Suriye’de iç savaş başladıktan sonra örgüt lideri El Bağdadi oraya elemanlar göndererek faaliyete girişti. Kendilerini El Nusra Cephesi diye adlandıran Suriye’deki bu savaşçılar Rakka, Idlib, Deyrezzûr ve Halep’te valilikler ilan etti.


2010 - Örgütün liderleri Ebu Abdullah el Raşid el Bağdadi ve Ebû Eyyûb El Masri öldürüldü. Yerlerine Ebu Bekir El Bağdadi geçti.

2004 - Irak’ta El Kaide (Tanzim Qaidat al Cihad fi bilad al-Rafidayn=Kısaca Irak El Kaidesi- AQI) ile iş birliğine gitti ve Amerikan işgaline karşı direnişlere katıldı.

1999 - Cemaat Al Tavhid ve-l Cihad adıyla Ürdünlü Ebu Mus’ab El Zerkavi tarafından kuruldu.

2006 - Yılın başında Irak’ta bazı yerel unsurlarla birleşerek “Mücahitler Şura Meclisi (Arapça: Meclis-uşşûra El Mücahidîn) ismini aldı. Nisan ayında örgütün lideri Ebu Mus’ab El Zerkavi öldürüldü. Yerine Ebu Abdullah el Raşid el Bağdadi geçti ve ekim ayında Irak İslam Devleti’ni (İslamic State of Iraq) ilan etti. Kısaca ISI diye anıldı.


2013 - Nisan ayında El Bağdadi, Irak İslam Devleti (ISI-İslamic State of Iraq) ile El Nusra Cephesi’ni birleştirdiğini ilan etti ve örgütün ismini bir kere daha değiştirerek “ISIL- Islimac State of Iraq and the Levant) şeklinde ilan etti. Türkiye’de ise Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) diye anılır oldu.

2015 - Örgüt son zamanlarda sadece İslam Devleti (Arapça: Davla El İslamiyeh= İngilizce: İslamic State) ismini kullanıyor. Arap ajansları bu örgütten bahsederken “Tanzimu-d Davlah” diyor. Tanzim “örgüt” anlamına geliyor. Yani, devletimsi örgüt. Zira, örgütün geçici olarak kontrol ettiği ve 10 milyon insanın yaşadığı bir coğrafi bölge söz konusu. DAESH veya DAEŞ de Türkçe IŞİD’in veya İngilizce ISIS (İslamic State of Iraq and Sham) yahut ISIL (İslamic State of Iraq and the Levant)’ın Arapça kısa karşılığı olarak kullanılıyor. Yani Davlah -Al İslamiyyah fi-l Iraq ve El Sham. Neticeye gelirsek; DAİŞ’in en doğru açılımı aslında şudur: “Davlat-ul İrhâbiyye Fi-l Irak ve El-Şam= Irak ve Suriye’de Terör Devleti)

DAEŞ’in Mezopotamya’dan Kafkaslara, Orta Asya’dan Kuzey Afrika’ya kadar çok geniş bir coğrafi alanda hücre, örgüt ve destekçileri var.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...