Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'de Cumhuriyetçilerin İslam karşıtı söylemi tepki çekiyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
ABD'de Cumhuriyetçilerin İslam karşıtı söylemi tepki çekiyor

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD'de, Suriyeli mülteciler üzerinden başlayan İslam karşıtı söylemler, Cumhuriyetçi ve Demokrat başkan aday adaylarını karşı karşıya getirdi.

ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimi öncesinde özellikle Cumhuriyetçi Parti adayları arasında İslam karşıtı ve Suriyeli mültecilere yönelik son birkaç gün içinde sertleşen söylemler dikkat çekiyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te geçen hafta 130 kişinin ölümüne yol açan terör saldırılarından hemen sonra ABD'de de Suriyeli mültecilerle ilgili başlayan tartışmalar alevleniyor. Obama yönetiminin, saldırılar öncesinde aldığı, gelecek yıl daha fazla Suriyeli sığınmacının ülkeye kabul edileceğine yönelik kararına eleştiriler, özellikle Cumhuriyetçi kanatta artıyor. 

Mültecilerle ilgili tartışma önce bazı eyalet valilerinin sığınmacıları kabul etmeyeceklerini açıklamasıyla başladı. Büyük çoğunluğu Cumhuriyetçi olan en az 30 eyaletin valisi, Paris saldırılarının ardından Suriyeli mültecilerin arasına "teröristlerin de sızabileceği" ihtimalini gerekçe göstererek, Suriyelileri istemediklerini duyurdu.

Trump ve Carson'dan ağır sözler

Suriyeli mülteci tartışmaları başkanlık seçim kampanyalarına da sıçradı. 

Özellikle Cumhuriyetçi Parti'nin anketlerinde önde giden başkan aday adayları Ben Carson ve Donald Trump'ın bu konudaki sözleri ülkede geniş yankı buldu. 

Carson, seçim çalışmasında mülteciler arasına sızabilecek teröristlerle ilgili konuşurken "kuduz köpek" benzetmesi yaptı. Mültecilerin neden kabul edilmemesi gerektiğiyle ilgili örnek vermeye çalışan Carson, "Mahallenizde dolaşan bir kuduz köpek varsa o köpekle ilgili iyi şeyler düşünmezsiniz" dedi.

Trump da Amerika'da yaşayan Müslümanları bir anlamda fişleyecek veri tabanı oluşturulmasını önerdi.

Cumhuriyetçi başkan aday adayı Jeb Bush ve Ted Cruz da sadece Hristiyan mültecilerin alınması önerisini getirdi. 

Obama ve demokratlar tepkili

İslam karşıtı söylemlere Demokrat Parti saflarından sert tepkiler geldi.

Demokratların önde görünen iki adayı Hillary Clinton ve Bernie Sanders, hem Trump hem de Carson'ın açıklamalarını eleştirdi.

Clinton, sosyal medyadaki mesajında, tüm Cumhuriyetçilere bu açıklamaları reddetme çağrısı yaparak, "Bu söylem şok edici. Bu ülkeye liderlik etmek isteyen herkes bunu kınamalı" dedi.

Sanders da Trump'ı "bağnaz" şeklinde tanımlayarak, iş adamının sözlerinin "çok çirkin" olduğunu belirtti. Sanders, "Turmp kendinden utanmalı. DAEŞ'i anayasanın ve dini özgürlüklerin altını oyarak yok etmeyeceğiz" ifadesine yer verdi.

Obama da Türkiye'deki G20 Liderler Zirvesi'ne katıldığında, Cumhuriyetçi siyasetçilerin söylemleri karşısında kendilerine 11 Eylül saldırılarından sonra camiyi ziyaret eden Cumhuriyetçi George W. Bush örneğini hatırlatarak, "Bazıları (sığınmacılardan) sadece Hristiyanları almamız gerektiğini söylüyor, Müslümanları değil. Siyasi liderlerin, bu konuda dini bir test olması gerektiği yönündeki teklifleri, utanç verici. Bu Amerikalı olmak değil, bu biz değiliz" demişti. 

ABD'deki Müslümanlardan kınama

ABD'deki Müslümanlar da hem Carson hem Trump'ın söylemini kınadı.

Ülkedeki en geniş Müslüman örgüt olan Amerika İslam İlişkileri Konseyi'nden (CAIR) yapılan açıklamada, Trump ve Carson'ın yorumlarının sadece İslam karşıtı değil, aynı zamanda anayasaya aykırı olduğunu kaydetti.

Açıklamada, "Donald Trump ve Ben Carson, siyasi hırsları tatmin olduğunda düzeltmeleri zor olacak bir zehirli çevreye katkıda bulunuyor" denildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...