Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ezici çoğunlukla kabul edildi! İsrail'e uyarı

Düzenleyen:
Ezici çoğunlukla kabul edildi! İsrail'e uyarı

DÜNYA Haberleri

BM 3. Komitesi'nde ezici çoğunlukla kabul edilen karar tasarısında, İsrail'den Filistin topraklarındaki işgale son vermesi istendi.

BM Genel Kurulu'nun insan haklarından sorumlu 3. komitesi, Filistin topraklarındaki işgalin sona erdirilmesini isteyen ve Filistin halkı ile dayanışma içinde olunduğunu vurgulayan karar tasarısını görüştü.

Tasarının oylamasında 193 üyeden 170'i lehte oy kullanırken, aralarında ABD, İsrail ve bazı küçük ada devletlerinin yer aldığı 6 ülke ret oyu kullandı. 4 ülke ise çekimser kaldı. Bazı ülkeler oylamaya katılmadı.

Tasarıda Filistin topraklarında 1967'den beri süren işgalin acilen sonlandırılmasının önemi vurgulandı, Filistin halkının kendi geleceğini tayin etme hakkı olduğu ifade edildi.

Soruna kapsamlı ve kalıcı çözüm bulunması istenen tasarıda Filistin halkı ile dayanışma için de BM kurumları ve üyelere çağrıda bulunuldu.

BM Genel Kurulu kararlarının yasal bağlayıcılığı bulunmuyor ancak tüm BM üyeleri temsil edildiği için kararların sembolik önemi var.

Öte yandan 29 Kasım BM Filistin halkı ile dayanışma günü etkinlikleri kapsamında BM Genel Kurulu'nda toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, İsrail'i Filistin topraklarındaki işgali sonlandırmaya çağırdı. İsrail işgali ve yerleşim birimi inşasının sürmesinin uluslararası hukukun ihlali olduğunu vurgulayan Mansur, sorunun siyasi bir çatışmadan dini çatışmaya dönüşme riski olduğu uyarısı yaptı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson da konuşmasında işgal altındaki topraklarda yerleşim birimi kurma çalışmaları ile yerleşimcilerin şiddet uygulamasının hukuk dışı olduğunu vurguladı.

Filistinlilere ait yapıların İsrail tarafından yıkılmasını da eleştiren Eliasson, bu eylemlerin İsrail'in iki devletli çözüme bağlılık taahhütleri ile çeliştiğini dile getirdi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...