Kiev’de Holodomor kurbanları anıldı

Düzenleyen:
Kiev’de Holodomor kurbanları anıldı

DÜNYA Haberleri

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 1933- 1934 yıllarında Sovyetler Birliği yönetimi tarafından oluşturulan suni açlık (Holodomor) kurbanları törenle anıldı.

Ukrayna’daki törenler,  Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun saat 11:00’da Mihailovskiy Meydanında bulunan Holodomor anıtına çiçek koymasıyla başladı.

Saat 15:00'da Holodomor Kurbanları Milli Müzesi önünde düzenlenen törene Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko,  eski  Cumhurbaşkanları, Başbakan Arseniy Yatsenuk, bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar, büyükelçiler, askerler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Türkiye Büyükelçisi Yönet Can Tezel’de törene katıldı.
Törene Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi(KTMM)Başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı, Ukrayna Milletvekili Refat Çubarov ve KTMM üyeleri, Rıza Şevkiyev, Gayana Yüksel, Eskender Bariyev de katıldılar.  
Tören, Ukrayna Ortotoks kilisesi papazlarının ayini ile başladı. Holodomoru çocukken yaşayan Nikolay Onişenko o tarihlerde yaşanan olayları anlattı.  
Son olarak Cumhurbaşkanı Poroşenko Törene katılanlara hitaben bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı konuşmasında, “Bugün semalara yükselen milyonlarca Ukraynalı için dua ediyoruz. Eğer 1920 yıllarında Ukrayna kendi bağımsızlığını koruyabilseydi bu suni açlık asla gerçekleşmezdi. Bugün Ukrayna Özgür ve demokratik bir ülke olabilmek için savaşıyor. Holodomorun sorumlusu  Kominist partisi son seçimlerde parlamentoya giremedi. Çünkü Ukrayna toplumu bu komünist idiolojisini desteklemiyor. Tarihi asla unutmamalıyız ve gelecekte buna benzer faiciaları yaşamamak için  geçmişten örnek almalıyız”dedi.
Tören, Holodomorda ölen Ukraynalılar için yakılan mumlarla sona erdi.
1932-1933 Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinde toplu açlık meydana geldi. Milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna resmi makamları suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...